Новият видински митрополит е епископ Даниил, обяви след канонически избор в сградата на Светия синод патриарх Неофит, съобщи БНТ.  В гласуването са участвали 13 владици, като 11 са зали гласа си за избрания, а други двама са посочили епископ Герасим. Това са Патриарх Неофит и Западно и Средноевропейския митрополит Антоний.

"Прогласяваме за канонически видински митрополит Негово преосвещенство епископ Даниил. Ние добре го познаваме и твърдо вярваме, че със своето служение той ще оправдае нашите очаквания и ще бъде достоен архипастир на клира и Богоспасяемото паство, живеещи е пребиваващи в диоцеза на Видинска епархия, доброплодно ще светителства през времето на своето служение и всякога ще бъде в единство и съгласие с върховната църковна управа", обяви Неофит.

Патриарх Неофит обявява избора на Даниил за митрополит на Видинската епархия. Снимка БТА

Уставът на Синода е напълно спазен - сутринта вратите на Синодалната палата бяха отворени, за да могат да се черкуват миряните, разказва БНТ. След Св. Литургия се проведе гласуването, като гласуващите имаха възможност да напишат името на избраника си, както и конкретно пожелание към него.© БТА

Изборът на нов Видински владика бе съпровождан от бурна обществена реакция, след като миналата година мнозинството епархийски представители гласуваха масово за Даниил и Герасим. Проведоха се и протести.

Митрополит Даниил наследява на високия църковен пост митрополит Дометиан.

Драговитийският епископ Даниил (със светско име Атанас) Трендафилов Николов е роден на 2 март 1972 г. в Смолян, където завършва основното и средното си образование. През 1996 г. се записва в специалността „Английска филология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а на следващата година пренасочва образованието си в Богословския факултет на СУ.

През 1997 г. е приет като послушник в Хаджидимовския манастир "Св. Георги" под духовното ръководство на приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. На 7 август 1999 г. е постриган от него в монашество, а на следващия ден е ръкоположен за йеродякон. През 2002 г. завършва Богословския факултет на СУ. На 21 юли 2004 г. е изпратен на послушание в Роженския манастир "Рождество Богородично", а през юни 2006 г. е въведен в архимандритско достойнство.

По решение на Светия синод на 20 януари 2008 г. Даниил е хиротонисан за епископ с титлата Драговитийски в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и е назначен за викарий на Неврокопския митрополит. Такъв остава до 15 юни 2010 г., когато по молба на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, е назначен за негов викарий, която длъжност изпълнява и до днес.