До края на март Европейската комисия (EК) ще представи плановете си за реформа на данъчните правила по отношение на интернет гигантите. Целта е компаниите да плащат данъци в страните, където са реализирали съответните печалби. Брюксел се опитва да реши този проблем, тъй като те плащат твърде малко в рамките на Европа, пренасочвайки печалбите си към държави членки с ниски данъчни ставки като Ирландия и Люксембург.

Пред френско радио еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси казва, че предложенията му ще са като "електрошок" по отношение на облагането на приходите от цифровата икономика, съобщи агенция Франс прес.

Според законодателството на ЕС американски технологични гиганти като Google и Facebook могат да изберат да отчитат доходите си в която и да е държава членка на общността, което ги кара да избират държави с ниски данъци като Ирландия, Холандия или Люксембург. Това обаче лишава другите страни от блока от данъчни приходи, въпреки че в някои от тях може да се формирали по-голям дял от приходите на интернет компаниите.

Преди време Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) отбеляза, че настоящите данъчни режими струват на правителствата по цял свят годишни загуби около 193 млрд. евро според оценка отпреди три години.

Идеята е да можем да идентифицираме дейността на цифровите компании, затова се нуждаем от набор от показатели като брой кликвания, брой на IP адресите, рекламата и евентуалните приходи - и чак тогава ще намерим начини да начислим съответните данъци. Новите правила ще се отнасят за Google, Apple, Facebook и Amazon, известни като GAFA, както и за услугите, предоставяни от AirBnB и Booking.com (интернет платформи, които позволяват наемане на жилища и на хотели).

Интернет гигантите плащат данъци в Европа при осреднена данъчна ставка от едва около 9%, докато средна корпоративна ставка на Стария континент е 23%, подчерта Пиер Московиси.