Втората ракета на България Димитър Кузманов (№340 в света) загуби двубоя си от първия кръг на тенис турнира "Диема екстра София оупън" от сериите АТП 250. Участващият с „уайлд кард“ българин отстъпи с 6:7(6), 1:6 пред Жоао Соуза (Португалия, №68 и №7 в схемата). 

Двамата изиграха много интересен и равностен първи сет, който предложи обрати и драматични моменти. Соуза стартира по-уверено и проби в третия гейм, като в един момент преднината му беше 5:3. При 5:4 португалецът сервира се сета и поведе с 40:15, което автоматично му донесе два сетбола.

Кузманов обаче отказа да се предаде. Пловдивчанинът показа сърце и обърна гейма, като по този начин изравни резултата - 5:5. За да бъде драмата пълна, се стигна до тайбрек, в който Кузманов поведе с 5:1 точки. При 6:3 българинът стигна до 3 последователни сетбола, от които обаче не се възползва.

Соуза на свой ред показа характер и обърна тайбрека - 8:6.

През втората част срещата се разви изцяло в полза на португалеца, който след успех с 6:1 си гарантира продължаването в турнира. Във втория кръг седмият поставен ще има за съперник Максимилиам Мартерер (Германия) или Малек Жазири (Тунис).

Във вторник на корта в "Арена Армеец" ще има солидно българско присъствие. Александър Донски се изправя срещу Мартин Клижан (Словакия), като победителят от тази среща играе със Стан Вавринка във втория кръг.

Младата надежда на българския тенис Адриан Андреев пък излиза срещу добре познатия Денис Истомин (Узбекистан).

На двойки играят Кузманов и Васко Младенов.