Младежите, убили бездомник за удоволствие в Айтос, са пили цял ден, преди да извършат тежкото престъпление, нанасяйки му 32 прободни рани, разказа в сутрешния блок на Нова тв прокурор Елгина Чакърова, говорител на прокуратурата в Бургас.

След като пиянствали, взели нож от дома на единия, отишли в необитаемата къща, където живеел 70-годишният клошар. Той спял на земята. Когато влезли при него, двамата започнали да нанасят удари с нож по тялото и шията, като си разменяли ножа. Междувременно го удряли с юмруци по главата. След това си тръгнали и продължили да пият.

Не е установено да има мотив за извършеното престъпление. Може да се каже, че изцяло садистични са били намеренията им, каза прокурор Чакърова. 

Убийството беше извършено в ранните часове на 2 февруари, а ден по-късно са задържани евентуалните извършители - 20-годишният Желязко Данчев и 16-годишният Ясен Стойчев от ромската махала в Айтос. Жертвата на тежкото престъпление е 70-годишният Асен Пуров, който водил скитнически живот. Арестуваните заподозрени са безработни и без образование.

Двамата са от многодетни семейства - единият е девето дете, а другият пето или шесто. "Не знам защо са го направили, но предполагам, че заради бедността и мизерията. Може момчетата, които го наръгаха, да са били дрогирани или пияни", каза пред камерата на bTV техен познат. Друг мъж пък разказа, че често посещавали кръчма в съседната махала.

"Това е тъжна история. Кварталът ни е много спокоен. Ако някой беше казал, че ще стане такова убийство, нямаше да повярвам. Нашите младежи са спокойни", заяви Мариана Зъбова, здравен медиатор в община Айтос. Според нея виновни за трагедията са родителите на двамата младежи.

"В квартала има много отпаднали деца от училище. Ние ги търсим и ги връщаме, но някои от тях тръгват на работа. Родителите им настояват да работят, за да изкарват прехраната“, добавя Зъбова.

 
Убитият помагал на хората, преди да изпадне до клошарство. "Асен беше много спокоен човек. Нуждаеше се от помощ, но имаше време, когато помагаше на хората. Някои му даваха храна, други – пари. Не познавам убийците. Не знам с какво ги е предизвикал. Съдба! Съжалявам! Той бе приятел на дядо ми“, споделя млад мъж.

В края на януари две момчета - на 13 и 14 години, убиха по особено жесток начин 53-годишен бездомник във Варна. Убийството на Красимир Куртев е извършено по хулигански подбуди и по особено мъчителен начин, установи прокуратурата.

До убийството във Варна се стигнало, след като ден по-рано имало конфликт между тези момчета от ромски произход и мъжа при пункт за предаване на отпадъци. При първия конфликт младежите нанесли побой на мъжа, а по-късно се върнали и отново го пребили, този път до смърт.