Прокуратурата при Върховния съд на Гърция внася в парламента данни от разследването си по обвиненията, че швейцарската фармацевтична фирма Novartis е платила подкупи, за да получи преференциално третиране, съобщи вестник "Катимерини". Така парламентарната комисия за борба с корупцията ще реши дали осем бивши министри и двама бивши премиери да бъдат обвинени за предполагаемата им роля в аферата. От днес те дават показания пред нея.

Става въпрос за обвинения за приемане на подкупи и злоупотреба с доверие - престъпления, за които давността е изтекла, докато разследването продължава с обвинения за пране на пари, за което на депутатите ще бъдат изпратени отделни документи. Министърът на правосъдието Ставрос Кондонис също потвърди, че по случая има доказателства за вземане на подкупи в особено големи размери и пране на пари.

Още не е ясно какви точно ще са обвиненията за десетте политици, за които се твърди, че са изброени в преписката, ако имунитетът им от преследване бъде отменен. Прокурорите проверяват осем бивши министри от различни партии от 2006 до 2015 г., както и Панайотис Пикраменос, премиер на служебното правителство през 2012 г., което подготви изборите тогава, и бившия премиер и бивш лидер на "Нова демокрация" Андонис Самарас.