Аутсорсинг индустрията търси и нови 20 000 служители в следващите две години. Очакванията са до 2020 г. браншът да е с дял от 4.2% в икономиката, като за 2016 г. делът е бил 3.6 на сто от БВП . Към края на 2016 г. общият брой на заетите е 47 800, очаква се числата за 2017 да покажат ръст от 10-12%

Това показват данни на Столичната агенция за приватизация и Българската аутсорсинг асоциация, представени днес. Съотношението в проценти е 68 към 32 на сто в полза на представителките на нежния пол.

80% от аутсорсинг индустрията e позиционирана в София, а делът на по-широката аутсорсинг индустрия, в който влизат и изнесените услуги в ИТ сектора, достига над 18% от столичната икономика през 2015 г.

През 2016/2017 г. делът на заетите в сектора с висше образование е близо 80%. Делът на хората, работещи в бранша до 34-годишна възраст в София е 38%. През 2015 г. средната брутна годишна заплата в аутсорсинга е 19 400 лв. Това е с близо 5000 лв. годишно повече в сравнение със средните заплати в София в други сфери.

Аутсорсинг бизнесът в България е "женска" територия - в бранша работят почти двойно повече жени, отколкото мъже, показва още статистиката

В момента и в бъдеще се очаква търсене предимно на ИТ и софтуерни специалисти. Ерата, в която нуждата на бизнеса бе предимно от хора, които владеят чужди езици, отминава, сочат още анализите. Причината е, че индустрията става все по-специализирана, отварят се повече центрове по управление на човешки ресурси, финансов и счетоводен аутсорсинг.

Владимир Данаилов, директор на Столична общинска агенция за приватизация и инвестиции, обясни, че София формира една трета от износа на България. Той коментира, че само през 2018 г. очаква 180 хиляди кв. м повече офис площи. Към последното тримесечие на 2017 г. аутсорсинг индустрията разполага с 1.7 млн. кв. м. офис площи. Предстои СОАПИ да сключи договор за партньорство с Лондонската агенция за инвестиции, така че българският бизнес да намира по-лесно партньори във Великобритания, да се развиват и така наречените развойни и научни проекти.

На 26 февруари ще се проведе семинар конференция за възможностите на българския бизнес в Лондон. Предвижда се и разработването на платформа, която директно да свърже бизнеса с образованието.