За разлика от останалите пъти, в които президентът Румен Радев е налагал вето, този път парламентът ще бъде подложен на обществен натиск да не го отхвърля. Става въпрос за последното вето - на приетите промени в Закона за опазване на земеделските земи, с които мнозинството на "Обединените патриоти" и ГЕРБ разреши застрояването на ниви, дори когато срокът на промяна на предназначението им и не е започнало строителство. Поправките бяха "прикрити" в преходните и заключителните разпоредби на друг закон - за посевния и посадъчния материал - и прокарани между двете четения от "Патриотите", впоследствие подкрепени и от ГЕРБ. 

Утре ветото влиза за разглеждане в комисии, преди да бъде подложено на гласуване в зала. По този повод пред парламента се организира протест под наслов "Градини, а не бетонни пустини"

"Президентът няма право на второ вето - и ще се отвори вратата за довършването на грандоманското застрояване на Черноморието и всички други места с инвеститорски интерес. Интересът не е за развитие на устойчив туризъм, а за бърза печалба от продажба на недвижими имоти. Вече имаме достатъчно пусти апартаментни комплекси и ваканционни селища, те не създадоха устойчиво икономическо развитие, не създадоха заетост за хората, напротив създадоха условия, които намалиха заетостта на квартирите, стаите за гости и малките семейни хотели", посочват организаторите.

"Посягането на земеделските земи, за да бъдат застроени, е силно ограничено от Конституцията, защото земеделската земя е ограничен ресурс, без който няма едно от нещата без които биологически не можем - храна. И колкото и невероятно да ви се струва в епохата на глобалната търговия с храна, опазването на земеделската земя за земеделски цели е пряко свързано с продоволствената сигурност на страната, затова и Конституцията я пази. Новоприетите изменения на ЗОЗЗ бяха прокарани скрито, противоречат на Конституцията и обслужват тесен кръг хора в ущърб на националния интерес, затова ви каня в сряда на 07/02/2018 в 12.30 на обяд, на задния вход на НС да изразим нашата воля за прозрачност, мотивираност и законност на законотворчеството, за спиране на спекулата с земеделските земи за строителство, за опазване на природните ни ресурси и за започване на чисто планирането на устойчивото икономическо съществуване на туристическите дестинации у нас. Хаотичното строителство носи кратки икономически ползи и много дългосрочни проблеми. Да им кажем - стига сте възкресявали тези стари решения - не искаме бетономорие - нито на морето, нито край останалите красиви места в България!", допълват организаторите.

Първият законопроект на новата управляваща коалиция още на старта на 44-тия парламент беше именно за това - да се разреши на собствениците на земеделска зема с променено предназначение да строят, въпреки че не са започнали инвестицията си в 6-годишния срок, поставен им от парламента през 2011 г. Заради протести на природозащитници обаче през есента на 2017 година, от ГЕРБ оттеглиха подкрепата си за промените и темата уж беше приключила. Докато "Патриотите" не я подеха отново.

Както и първия път, инициативата бе задвижена от депутата Йордан Апостолов, чийто мотив бе, че хиляди дребни собственици на земи, ударени от кризата, не са могли да реализират инвестиционните си намерения за къщи за живеене и вили.

Президентът Румен Радев обаче смята, че с приетия от парламента нов регламент за застрояване на ниви "не се изпълнява конституционното задължение на държавата за особена закрила на земята и не се гарантира промяна на предназначението на обработваемите земи само по изключение при доказана нужда". 

От мотивите за ветото става ясно, че промени в законодателството, които засягат основни начала на Конституцията, трябва да преминават през всички етапи на законодателния процес -"само така може да се гарантира прозрачност и да се даде възможност на всички заинтересовани лица да изразят своето мнение". С последното се визира начинът, по който минаха поправките - чрез промяна в друг закон и без две четения от Народното събрание - любим механизъм за законотворчество на всички управляващи.

Любопитното е, че това вето все пак има някакъв шанс да мине. Досега парламентът преодоляваше връщането на закони от държавния глава с лека ръка, но в този случай от ГЕРБ още в самото начало бяха против предложенията на Апостолов. Против се изказваха и експертите от земеделското министерство, участвали в обсъжданията. В крайна сметка, след гласувания, прегласувания, извънредни заседания на земеделската комисия, дори засекретени такива, текстовете на "Патриотите" минаха на второ четене в зала.