Най-мощната ракета в света потегли на първата си мисия вчера вечерта, изпращайки по посока на Марс червена спортна кола с шофьор манекен, носещ име от песен на Дейвид Боуи, предаде Франс прес.

Вчера частната компания "Спейс Екс" на милиардера Илон Мъск изстреля ракетата "Фалкон хеви". Тя е два пъти по-мощна от използваните днес ракети и най-мощната след "Сатурн 5". Смята се, че тя ще е идеалната ракета за отвеждане на хора в далечния Космос. "Фалкон хеви" е дълга 70 метра и е широка 12 метра.

Де факто "Фалкон хеви" е разработена на базата на ракетата носител "Фалкон 9" и представлява фактически три ракети - централен сегмент, към който от двете страни са прикрепени ракети ускорители, предаде ТАСС. "Фалкон хеви" има и 27 двигателя "Мерлин", допълва Асошиейтед прес. Стартовата тяга на "Фалкон хеви" е около 2500 тона, добавя Франс прес, цитирана от БТА.

Компанията "Спейс Екс" си бе поставила за цел всяка от трите ракети да се върне на Земята, за да бъде използвана отново и да се намалят разходите. Двете странични ракети изпълниха тази мисия. След двуминутен полет те се отделиха, както бе предвидено, от централната ракета, която продължи полета си. След осем минути и 20 секунди двете странични ракети се приземиха едновременно в две зони на космодрума в Кейп Канаверал в щата Флорида на около десетина метра една от друга.

Миг от изстрелването на ракетата.

Първата степен на централната ракета обаче падна в Атлантическия океан, на около 100 метра от платформата, на която се очакваше да се приземи, допълва агенцията, като цитира Илон Мъск. Той уточни, че тя е проникнала във водата със скорост от 480 километра в час и се е разбила. Самата платформа също е била повредена, защото на нея се разбила камера, който трябвало да документира приземяването на елемента на ракетата, допълва ТАСС.

"Спейс Екс" уверява, че мощната ракета "Фалкон хеви" може да отнесе два пъти по-голям полезен товар в сравнение с ракетата "Делта 4 хеви", при това за една трета по-малки разходи, тоест по-малко от 350 милиона долара, колкото струва изстрелването на "Делта 4 хеви", предаде Франс прес.

Полезният товар, избран от Илон Мъск, бе червен кабриолет на компанията "Тесла", която също е собственост на милиардера. Зад волана на колата е манекен със скафандър на име Стармен. Пред него на таблото на колата има поставен надпис "Без паника", правещ препратка към романа "Пътеводител на галактическия стопаджия". От радиото на колата се чува без прекъсване парчето Space Oditty на Дейвид Боуи.

Колата се появи от отделението към ракетата, в което се съхранява полезният товар. Нейната поява бе наблюдавана от неколкостотин хиляди души в интернет. Самият Мъск написа в туитър:

"Очевидно има кола в орбита около Земята" - и публикува линк към видео, показващо я. Във видеото тя се виждаше благодарение на множество камери, от различни ъгли, предаде Франс прес. Мъск сподели, че обожава идеята за кола в Космоса, която един ден, след милиони години, може би ще бъде открита от извънземна раса.

Ако експедицията на колата устои на суровите условия на радиационния пояс на Ван Алън, то после тя ще се отправи към Марс, за да влезе накрая в орбита около Слънцето, предаде Франс прес. Епопеята й може да продължи един милиард години и да я отведе на милиона километра от земята, което е еквивалентно на 10 000 пъти обиколката около нашата планета.