След първоначалната изненада във вторник от факта, че медийният магнат Делян Пеевски внася закон за медиите, днес от партията му, в негово отсъствие, разбира се, решиха да внесат някои разяснения по текстовете. Изявление в парламентарните кулоари дадоха всички вносители на проекта с изключение на самия издател Пеевски, който по стара традиция не ходи на работа.

Както Клуб Z писа, на сайта на Народното събрание изненадващо се появи вчера проект за изменение и допълнение на Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения. Отделно в агенция "Блиц", която официално няма нищо общо с медийния бизнес на Пеевски, се появи негово изявление по повод проекта.

Той предвижда всички медии, не само печатните, както е сега по закон, а и сайтовете, да депозират пред Министерството на културата информация за това кои са собствениците им. Предвижда се да се депозират и всички приходи извън рекламата и банковите заеми, т.е. финансиране от неправителствени организации, дарения и пр. Текстът предвижда още "осветляване" на бизнеса с разпространението на печатни материали и сезиране на Комисията за защита на конкуренцията, ако се установи, че един "играч" държи поне 1/3 от пазара на разпространението. Пеевски отрича да е монополист на пазара на разпространение на вестници и списания.

На хартия депутатът от Движението притежава само вестниците "Телеграф", "Монитор" и "Политика", информация за което е подал към културното министерство, което е задължено от 2010 г. насам да поддържа регистър със собствениците на печатни издания.

На въпрос къде е Пеевски, защо не е в Народното събрание редом до колегите си, които представят законодателната му инициатива, Велислава Кръстева отговори с думи на почетния председател на партията Ахмед Доган, че те работели като колективно тяло.

Хамид Хамид на няколко пъти подчерта, че целта на законопроекта е да се осветли медийният пазар и желанието на ДПС да се надградят сега действащите регламенти за прозрачност. Да се знае "кой говори и срещу какво говори", за да можело читателят да е в действителност информиран. Анонимността е хранителна среда за фалшивите новини, допълниха колегите му.

Всяко финансиране по каналния ред чрез реклами подлежи на проверка от НАП, подчерта Хамид. Затова проектът предвиждал осветляване на даренията и грантовете, като ще се изисква и информация за самите дарители. Много сайтове се издържат от дарения на читателите си, следователно и самите читатели вече ще попадат в обхвата на този закон, ако той бъде приет.

От ДПС обаче са пропуснали да включат в обхвата му банковите заеми, което бе възприето като подозрително предвид факта, че доста медии се издържаха с пари на фалираната КТБ. Днес Кръстева и Хамид обявиха, че по този повод са отворени за всякакви предложения между първо и второ четене, ако някой счете, че в текстовете имало пропуск.

"Защо сега? - Явно му е дошло времето. Това не е тема от днес. Очаквах да получим подкрепа от тези организации, които от години настояват за прозрачност в пазара", обясни депутатът и бивш ПР на ДПС Кръстева какво е наложило новата законодателна инициатива на Делян Пеевски.

Очаквано от Движението обявиха, че който е против проекта, значи е против осветляването на медийната собственост. Официално разговори не били водени с останалите парламентарни групи.

"Не мога да си представя, че някой народен представител няма да го подкрепи", отсече Хамид.