БСП обвини правителството на ГЕРБ, че лъже за нивото на контрабандата за цигари и се позова на официален доклад на агенция "Митници", който оборва тезите на кабинета. Депутатът Румен Гечев показа справката от митниците, която - по думите му неслучайно, е публикувана два дни след като в Народното събрание бяха минали дебатите и гласуването по вота на недоверие за провал в битката с корупцията.

„Наскоро публикуваният доклад на Агенция „Митници“ на практика опровергава твърдението на управляващите, че сивата икономика и контрабандата намаляват, заяви Гечев. - За първи път от 2010 година едно правителство не изпълнява програмата си за събраните акцизи съгласно Закона за бюджета за 2017 година с 50 млн. лева.“

Той представи данни, че обложените с акциз цигари през 2017 година са 13,705 млрд. срещу 13,834 млрд. през 2016 година. По думите му през последната година има обрат в тенденцията на обложените с акциз цигари и тенденцията е негативна.

Справка от Агенция "Митници" за задържаните цигари и тютюн за нелегално разпространение.

„През 2017 са заловени цифром и словом 2-3 тира с цигари при опит за незаконен внос в България“, каза още Гечев. 

БСП иска и анкетна парламентарна комисия за "проучване създаването, функционирането и сигурността на БАЦИС в Агенция „Митници“.

„Има огромни притеснения от страна на ДАНС за начина, по който функционира тази система, и изводите, които са направени по последния доклад“, заяви Драгомир Стойнев от БСП. - Сериозните негативни оценки в доклада на ДАНС са, че са налице технически възможности за манипулиране на компютърната система, че не са спазени общоприети добри практики за мрежова информационна сигурност, че има условия за създаване на заплаха за финансовата и икономическата сигурност на страната, че служители от Агенция „Митници“ са изменили съдържанието на анализираната компютърна система с цел прикриване на допълнителни уязвимости в нея.“

Темата БАЦИС стана актуална покрай вота на недоверие, беше разсекрен и въпросният доклад на ДАНС. В него наистина има констатации за проблеми с начина, по който се оперира със системата на митниците.

 
Социалистите настояват временната комисия да е на паритетен принцип.