Куентин Тарантино отговори на твърденията, че е принудил актрисата Ума Търман да работи в неосигурена среда по време на снимките на „Убий Бил“, като нарече решението си да я накара да извърши сама автомобилна каскада „най-голямото съжаление за живота ми“.

Търман обвини сценариста и режисьор, известен със своите ултранасилствени филми, сред които „Криминале“, „Глутница кучета“ и сериите „Убий Бил“, че я е принудил да управлява необезопасена кола, с която тя катастрофирала, като определи професионалния му подход като „дехуманизация до точката на смъртта“.

Аз съм виновен за това, че я поставих в колата, но не и по начина, по който хората казват, че съм виновен“, обяви Тарантино пред сайта „Дедлайн“ с обяснението, че никой от екипа в този снимачен ден не е възприемал въпросната сцена като опасна каскада.

„Беше си просто обикновено шофиране – продължава режисьорът. – Никой от нас не го виждаше като каскада. Може би трябваше, но не го направихме. Сигурен съм, че когато разбрах, че тя смята сцената за опасна, изразих досада. Но изобщо не бях разярен или бесен.“

Тарантино признава твърденията на Търман, че е поискал от нея да кара с такава скорост, че косата ѝ да се развява. Признава, че в последната минута поради промяната на светлината посоката на шофиране е била обърната – но пътят не е бил тестван в тази посока, преди Търман да мине по него.

„Казах ѝ, че всичко ще е ОК. Казах ѝ, че пътят е прав. Казах ѝ, че ще бъде в безопасност. Но не беше така. Сгреших. Не я качих насила в колата. Тя влезе сама в нея, защото ми повярва”, споделя режисьорът.

В същия ден, в който Тарантино отговаряше на критиките, се появи и аудиозапис, в който той защитава секс престъплението на колегата режисьор Роман Полански срещу 13-годишно момиче през 1977 г., казвайки, че момичето е било „наясно“, а „изнасилване“ е силна дума, която не се отнася до ситуацията.

В интервю за Хауърд Стърн през 2003 г. Тарантино заяви за Полански:

Той не е изнасилил 13-годишното момиче. Това е било „изнасилване“ с взаимно съгласие… Правил е секс с непълнолетна. Това не е изнасилване. За мен, когато използвате думата „изнасилване“, вие говорите за насилие и това е едно от най-жестоките престъпления в света… Подхвърлянето на думата „изнасилване“ е като да подхвърлите думата „расист“ – употребява се много често, без да вярно… Момичето е искало да го направи! Тя е излизала с този човек!

По отношение на поведението на Харви Уайнстийн през октомври Тарантино каза пред „Ню Йорк таймс“:

Знаех достатъчно, за да направя повече от това, което направих… Ще ми се да бях поел отговорност за това, което бях чул.

Тарантино също така твърди, че чак след като Търман му разказала за нападението на Уайнстийн, което много приличало на преживяното от тогавашната му приятелка Мира Сорвино, осъзнал, че сексуалните атаки „с блъскане и притискане“ са постоянен модел на поведение за продуцента. Той твърди, че тогава е говорил с Уайнстийн и му е поставил условие, че ще направи „Убий Бил“ с „Мирамакс“ само ако той се извини на Търман.

Не дадох на Харви предимствата на съмнението – споделя Тарантино. – Знаех, че лъже и че всичко, което казва Ума, е истина. Когато се опита да се измъкне от това и да ми пробута неговата версия, му казах – не ти вярвам. Вярвам на нея. И ако искаш „Убий Бил“, трябва да постъпиш, както е правилно.

Катастрофата засегнала отношенията му с Търман за години:

Не беше като да не си говорим. Но доверието беше разбито.“

Тарантино признава, че на Търман е бил отказан достъп до кадрите от катастрофата, за да не съди студиото, но казва, че не е знаел, че тя го смята за съучастник в това. Той твърди, че е предоставил кадрите на Търман преди интервюто в „Ню Йорк таймс“, защото искал да постъпи правилно.

Режисьорът отговаря и на предположенията, че той лично е извършил някои от най-спорните и насилствени действия в своите филми, включително плюене в лицето на Търман и душене с верига, обяснявайки, че това е въпрос на „поемане на отговорност“ за сложни кадри. Той описва инцидент по време на заснемането на „Гадни копилета“, в който е попитал актрисата Даян Крюгер дали може лично да я души, за да получи подходящите кадри.

„За мен беше проблем да я помоля, но трябваше, за да направим възможно най-реалистичните кадри – казва той. – И тя се съгласи, защото знаеше, че ще изглежда добре и ми се довери да го направя. Бих поискал същото нещо и от мъж. Даже с мъж бих бил по-настоятелен.“

Уайнстийн отрече да е насилвал Търман, както и всички други обвинения срещу него за секс без взаимно съгласие.

"Площад Славейков"