Пленумът на ВСС позволи на прокуратурата да обяви на търг поради отпаднала необходимост 39 автомобила.

Те са "морално и физически остарели и не отговарят на съвременните европейски стандарти за вредни емисии и изгорели газове", докладва представляващият Боян Магдалинчев.

Главният прокурор Сотир Цацаров взе думата, колкото да каже, че практиката била, когато ще се разделят с коли, да ги предлагат първо на други органи на съдебната власт. 

Само че всички били в такова състояние, че според него нито един орган на съдебната власт - дори да се намери желаещ, "не би бил в безопасност в тях".

Докато членовете на съвета се подсмихваха, стана ясно, че за пълна подмяна на автопарка на прокуратурата остават само 2 коли, произведени преди 2000 г. А после и едни 4 броя "Форд Фокус" от 2003 и 2004 г., чието състояние също е много лошо. Тече обществена поръчка за нови.

Цацаров развесели залата и като даде лична прогноза от изложените на търг 39 коли колко ще се продадат:

"Моята лична прогноза е, че единственият автомобил е един УАЗ 469, който има музейна стойност. Всички други са в много тежко състояние. Да отидат на търг - каквото може да се реализира като приход, каквото не може, съответно ще бъде бракувано."

Съветски джип УАЗ 469.

Самият Цацаров също се вози в джип, но не в УАЗ, а във "Фолксваген Туарег".