Подземието на бившия мавзолей ще се превърне в галерия за съвременно изкуство. Предложението е на Столичната община. За нея съобщи зам.-кметът по културата Тодор Чобанов.

"Внесли сме решение, то е съгласувано с Министерството на културата", каза той, цитиран от "Фокус".

„Още през 2013-2014 г. започна подготовката за конкурсна процедура за „Зона-3“ – това е зона, която обхваща цялата градина, площадното пространство пред Царския дворец и съседни територии. Търси се цялостно решение, което да доведе до подобряване на градската среда, и в контекста на този конкурс много сериозен проблем се оказа подземното пространство под бившия мавзолей, което никак не е малко като площ. Още тогава се оказа, че останките от подземните нива на мавзолея не съществуват в правния мир и започнахме сложен процес по издирване на информация, но нищо не можа да се открие. Тогава изпратихме запитвания до всички институции дали имат претенции към този обект, но те казаха, че нямат, и тогава общината изготви акт за собственост“, обясни Чобанов.

Според него това е най-доброто решение. Той напомни, че наблизо се намират Националната художествена галерия и Софийската градска художествена галерия.

"По естествен път в идеалния център на София се е оформил музеен квартал. И това изисква там да се появи и място, което по-сериозно да бъде ангажирано със съвременно изкуство", обясни още зам.-кметът.

Идеята се приемала много добре "от художествената общественост – хората, които ще бъдат двигателите на процеса".

На този етап все още не е окончателно ясна стойността на проекта.

Предложението вече мина през комисията по култура на Столичната община. Сега трябва да се гласува от общинския съвет.

На три нива под земята ще се създаде и хранилище за паметници, предназначени за външно поставяне. На първото ниво под земята се е намирала стаята за разкрасяване на тялото на балсамирания Димитров. Това е помещението, в което на експоната са му правили макиажа. Сваляли са го долу с асансьор, за да го разкрасят", каза Чобанов.

Именно там ще се разположи музеят, а на долните нива ще е хранилището. Идеята е бункерната атмосфера да се запази.

Мавзолеят на Георги Димитров е построен през 1949 г., за да съхранява балсамираното тяло на комунистическия вожд. Изграждането му започва веднага след смъртта на Георги Димитров. Построен е за рекордния срок от 6 дни. Мавзолеят е взривен края на август 1999 г. по заповед на строителния министър от правителството на СДС Евгений Бакърджиев.

В края на февруари на площадката, която стои сега на мястото на разрушения мавзолей, трябва да се появи Бронзовата къща на скулптора Пламен Деянофф.