Ангела Меркел подари правителство на социалдемократите, за да не се стигне до предсрочни избори, а вероятно и да запази за четвърти път канцлерския си пост.

Така могат да се обобщят коментарите в германските медии, след като вчера стана ясно, че десницата на Меркел – нейният Християндемократически съюз (ХДС) и баварският Християнсоциален съюз (ХСС) са постигнали споразумение със социалдемократите (ГСДП) за сформиране на широка управленска коалиция.

Преговорите продължиха 13 дни, бяха болезнени, всяка партия направи компромиси. Според наблюдатели обаче най-големи отстъпки е направила десницата.

Днешните най-яростни критики са по разпределението на министерските постове. Не става дума за квотите, те са според изборните резултати на всяка една от трите партии – съответно по 6 министерства за ХДС и социалдемократите и 3 за баварците.

Проблемът е, че Меркел се поддаде на натиска на ГСДП и така тази партия получава ключови министерства, сред които на външните работи, финансите, труда и заетостта, правосъдието.

Лидерът на социалдемократите Мартин Шулц, който се беше врекъл никога да не е министър в кабинет на Меркел, сега иска да е външен министър. За да ограничи критиките, Шулц оповести, че ще подаде оставка като партиен лидер.

Най-голямата отстъпка на десницата е финансовото министерство, което при предишните кабинети на Меркел винаги е било оглавявано от християндемократ. Не е важен толкова постът, колкото въпросът какво ще струва това на бюджета. Става въпрос за милиарди евро, които социалдемократите искат да налеят в социалната сфера и образованието. На пръв поглед това е абсолютно справедливо, но да трупаш държавен дълг не е далновидно. А Германия и сега е държава със социална справедливост.

Само един пример. При хора с пенсии под социалния минимум държавата им доплаща до живот надбавки, поема и здравните осигуровки. Във ФРГ и пенсионерите внасят здравни осигуровки, които тръгват от 203 евро месечно.

По повод разпределението на министерските постове политологът от университета в Трир проф. Уве Юн заяви:

“За ГСДП успехът е огромен, ХДС им даде всичко, което социалдемократите поискаха.”

Това го потвърждават и от лагера на десницата.

Според президента на Икономическия съвет на ХДС Вернер Балзен коалиционният договор не би следвало да бъде приет от парламентарната фракция на десницата. Залегналите милиарди разходи в социалната сфера щели да бъдат плащани от поколения наред.

Но ако някой мисли, че Германия вече има правителство, дълбоко се заблуждава.

Предстои да бъдат допитани всичките членове на ГСДП – 463 723-ма души. Днес започна изпращането на писма, придружени с коалиционния договор от 177 страници. Партийните членове трябва да отговорят също с писма, в които да посочат дали подкрепят или отхвърлят сформирането на широка коалиция с десницата. Този процес отнема две до три седмици.

Има и нещо гнило. По призив на младежката организация на ГСДП от края на януари досега хиляди германци с неясни убеждения встъпиха в партийните редици. Единствената им цел е да гласуват срещу широка коалиция, след което ще напуснат партията.

Ако в болшинството си членската маса на ГСДП прояви разум, Германия ще има правителство малко преди Великден. Ако не, то тогава се задават предсрочни избори, чийто изход едва ли ще е от полза за социалдемократите.

На изборите на 24 септември м. г. те получиха 20,5 на сто подкрепа. Актуални социологически изследвания сочат 17 на сто. И никак няма да е чудно, ако антиевропейската и деснопопулистка партия "Алтернатива за Германия" излезе втора политическа сила.

Това ли искат противниците на широка коалиция сред социалдемократите?

Ясно е едно – драмата по сформиране на правителство в Берлин продължава.