Какво се случва в Австрия?

Наскоро агенция "Ройтерс" съобщи, че основен кандидат да придобие активите на закъсалата банка "Хипо Алпе Адриа" е българският банкер Цветан Василев, мажоритарен собственик на КТБ. След това местният вестник "Дер Щандарт", който е активен в отразяването на българския бизнесмен, уточни, че всъщност заинтересованото лице от България е друго - Денис Бареков, далечен роднина на новия политик Николай Бареков.

Сега сагата продължава с нова информация от "Ройтерс". Според нея инвестиционният фонд "Адвент Интернешънъл" и българско-руски консорциум, оглавяван от бизнесмена Денис Бареков, от който е отпаднал банкерът Цветан Василев, са фаворити за покупката на банката "Хипо Алпе Адриа". Агенцията се позовава на два свои неназовани източника, запознати със сделката.

"Хипо Алпе Адриа" беше национализирана от австрийските власти през 2009-а г. и сега разпродават активите й на Балканите.

Финансовата институция притежава шест банки и три лизингови дружества в Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина, Словения и Черна гора, разполага с активи за 8,6 млрд. евро към края на 2013-а година, но с балансова стойност от едва 500 млн. евро.

Според източници на агенция Ройтерс двамата основни претенденти са "Адвент Интернешънъл" в партньорство с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и група български инвеститори начело със Денис Бареков, собственик на авиокомпания и на бизнес с недвижими имоти, подкрепяни от руската банка ВТБ.

Според новата информация три независими източника на "Ройтерс" са посочили, че от българо-руския консорциум обаче е отпаднал мажоритарният собственик на затворената в България КТБ Цветан Василев. 

Два варианта 

Според източници на Клуб Z от Виена има два варианта за това какво всъщност се случва.

Едната възможност е, че "Ройтерс" се е объркала, научавайки, че ВТБ ще финансира българска група инвеститори, които да придобият "Хипо"Това е напълно възможно, тъй като връзките между собственика на КТБ и руския трезор са съвсем явни и е логично да се предположи, че техният човек е именно Цветан Василев.

Вторият вариант обаче е по-вероятен. Според него Цветан Василев наистина е имал намерение да участва в сделката за активите на австрийската банка, но плановете му са били осуетени от затварянето на КТБ и сериозната заплаха лиценза на трезора да бъде отнет. Подобно развитие би торпилирало цялата продажба на "Хипо", тъй като сделката подлежи на одобрение от регулаторните органи и банковият лиценз може да не бъде подновен.

Затова Денис Бареков се е появил като резервен играч на мястото на Василев в последните минути на мача, обясни източник на Клуб Z.

Каква е истината вероятно ще научим съвсем скоро.

Според същата публикация от плановете си да се включи в това обединение преди ден се е отказал и базираният в Лондон инвестиционен фонд "Милхаус Кепитъл", който е собственост на германския бизнесмен Ралф Дот. Това е станало поради "непреодолими трудности с Бареков", пише "Ройтерс".

Решението за избор на новия собственик на банковата група се очаква още до края на август.

Говорител на "Хипо Алпе Адрия" отказа да коментира участниците в търга, но заяви, че преговорите с потенциалните инвеститори са напреднали.

Официална информация по сделката на практика няма. Финансовото министерство във Виена, ЕБВР и руската банка ВТБ отказват коментар. Същото важи и за "Адвент", Денис Бареков и Цветан Василев, посочва Ройтерс.

И двамата фаворити според световната агенция за закупуването на балканската мрежа на "Хипо" имат връзка с България. "Адвент интернешънъл" приватизира БТК през 2004 г. Тогава фондът, чрез дружеството, "Вива Венчърс" плати 230 млн. евро за телекома и за третия мобилен лиценз в България. После компанията бе препродадена на няколко пъти, за да попадне в ръцете на Цветан Василев и руската ВТБ през 2011 г. Освен това руската банка, за която в момента работят Милен Велчев и Красимир Катев (съответно министър на финансите и зам.-министър на финансите към момента на приватизацията на БТК) официализира и приватизацията на "Булгартабак". А производителят на цигари се оказа ябълка на раздора между Цветан Василев и депутата от ДПС Делян Пеевски.