Онлайн медиите отново се срамуват да отразят изказани от мен факти, засягащи крупни интереси в енергетиката и по-специално повишението на тока за бизнеса през последните месеци. Става въпрос за борсова спекула, осъществена основно от български и сръбски фирми:

1. Българската фирма е собственост на Румяна Георгиева, жената на индустриалеца Николай Вълканов (собственик на "Минстрой холдинг", неговият Институт по минно дело плати нашумелия милионен хонорар на Ахмед Доган за консултантски услуги като хидрогеолог - б.р.) Георгиева е закупила около 25% от електроенергията на свободния пазар за 2018 г. на ниски цени и в момента я продава двойно по-скъпо. Преди два дни, КРИБ и други работодателски организации поискаха среща с премиера и протестираха срещу високите цени, с които ги изнудват търговците. Дори поискаха оставката на министър Петкова. Странно поведение. Защо не притиснат техния зам.-председател Вълканов да свали цените и кому е нужен този театър пред медиите? 

2. Сръбската фирма ЕФГ – Енергийна Финансова Група – свързана със сръбските служби за сигурност. ЕФГ в България доскоро беше близка до мрежата енергийни компании на българския играч Богомил Манчев. А може и още да е.

Тези фирми са изкупили по-голямата част от предлаганата на борсата електроенергия за 2018 г. на цени от около 60-70 лв. за Мв/ч. и сега я продават на 120-130 лв. за Мв/ч. Това е 100% надценка – надали и в търговията с наркотици може да се похвалят с такава печалба. 

От друга страна, американските централи ТЕЦ Марица Изток 1 и 3 продължават да източват държавния НЕК със страшна сила. Въпреки че още през 2014 г. ДКЕВР сезира Европейската Комисия дали тези договори са непозволена държавна помощ, а в отговор вече 4 години - ни вопъл, ни стон. И въпреки законопроекта, който внесе НФСБ в 43-ото Народно Събрание м. юни 2015 г. (преди 3 години), базиран върху доклада на временната комисия за състояние на енергетиката, която ръководех. И въпреки че този доклад беше изпратен на Министерство на енергетиката, БЕХ и Прокуратурата!

Резултатът е, че и без това изтънялата българска енергийна сигурност е срината от двама играчи, единият от които е чуждестранна компания и то от Сърбия, която не е член на Европейския съюз. Всичко това можеше да бъде избегнато, ако държавата още през 2016 г. беше приела препоръките на доклада ни. Препоръките от този доклад днес се тиражират като нови и революционни идеи, постигнати в разговора при премиера преди няколко дни. 

Нейсе, по-добре късно, отколкото никога.

...

* Текстът е от официалната страница на вицепремиера Валери Симеонов във фейсбук. Заглавието и подзаглавието са на редакцията.