Министърът на туризма Николина Ангелкова е категорична, че през този летен сезон щендерите на Слънчев бряг ще бъдат забранени и цялата стока ще бъде вътре в павилионите.

"Категорично това лято ще бъдат забранени щендерите в Слънчев бряг, така че цялата стока да бъде вътре в павилионите, за което предстои подписване на специално споразумение за сътрудничество с МВР, в рамките на техните компетенции. Със сигурност ще има изключително завишен контрол", заяви Ангелкова пред журналисти.

"Длъжни сме да установим дали наистина са съборени всички тези 190 обекта, които надхвърлят одобрената от мен като министър схема. Също така и да установим, изисквайки актуализация на кадастралните карти какво е фактическото състояние на плаж Слънчев бряг-Север", поясни Ангелкова.

Според нея трябва да има пълна промяна на облика на алеята в Слънчев бряг. "Категорично започнем ли премахването на щендерите и стоката да си остане само в павилионите, мисля, че този тип промяна ще е видим и добре приет. Излезе и независимо проучване на "Галъп интернешънъл" в тази връзка, в което се казва, че голяма част от хората – близо 55%, павилионите да има единна визия. Повече от 62% от запитаните искат да има заведения и павилиони на плажа, но съответно да се спазва необходимият ред и законност. Това е и което ние ще направим – няма да има никаква стока извън павилионите", обясни министърът на туризма.

Срещу идеите на Ангелкова въстанаха хотелиери и предприемачи от Несебър. Те поискаха и оставката й, и затваряне на държавното дружество "Слънчев бряг" АД.

"Ние показахме една идейна визия, която всъщност тепърва предстои да се обсъди с представителите на бранша. Тя зависи много от това всеки, който желае да си постави павилионите, дали ще избере цветовата гама от бяло и синьо или някаква друга. Защото ние не можем насила да накараме никого да си поръча еди-какъв си цвят. Но важното е павилионите да бъдат естетически свързани със заобикалящата ги среда и да няма стока извън тях", допълни Николина Ангелкова.

"Това, което за мен е на първо място, да контролираме да няма стока извън павилионите. Върху тази дейност имаме изключително положителна оценка и сътрудничество и съответно вече цялостно се направи нова наредба, свързана с облика на курорта. Това лято към тези засилени мерки, които предприемаме, очакванията са много. И се надявам с тези, макар и малки стъпки, да покажем, че има промяна и да вървим вече към по- дългосрочни мерки", каза още тя.

"Ако има желаещи и всичко отговаря на изискванията и закона, ще сложим и новите павилиони, които бяха представени в Министерството на туризма. Категорично няма да има павилиони на главната алея, защото алеите трябва да са свободни за разходка. Оттам нататък ще може навсякъде, където е възможно, да има преместваеми обекти, които по никакъв начин не затрудняват другата дейност, отговарят на изискванията и са поискани. При всички положения новата схема трябва да бъде изцяло съобразена със заобикалящата среда в курорта", коментира министърът на туризма.