Английският върховен съд (The High Court of Justice) се е произнесъл на 7 февруари по делото, заведено от Empreno, свързано с покупката на дружеството InterV Investment Sarl, което индиректно притежава 100% от акциите на БТК, и е отхвърлил претенциите на Empreno за разваляне на сделката. Преди няколко дни от Empreno съобщиха, че английският върховен съд е потвърдил правото им да съдят компанията "ВТБ Кепитъл" заради продажбата на българския телеком на бизнесмена Спас Русев и определиха това като първа победа в битката за възстановяване правото на собственост във "Виваком". Empreno Ventures е собственост на руския бизнесмен Дмитрий Косарев и претендира, че притежава 43.3% във "Виваком".

Съдът е постановил, че претенциите на Empreno Ventures Limited и LIC Telecommunications за разваляне на сделката са неоснователни. Съдебното решение отхвърля претенциите на Empreno и LIC Telecommunications за отмяна на сделката за продажба на индиректния собственик на БТК. С това решение отпадат и последните претенции, свързани с промяната на собствеността на БТК преди 2 години.

Пореден съд, в различна юрисдикция, потвърждава несъстоятелността на претенциите на Empreno към групата на БТК. Българският съд потвърди на три инстанции (включително от Върховния касационен
съд), че Empreno няма основание да претендира прогласяването на нищожността на документите във връзка с проведената съгласувателна процедура по реда на облигационната емисия, емитирана от БТК. Люксембургски съд в средата на януари също отхвърли всички искове на LIC Telecommunications към БТК.

В средата на миналия месец беше отхвърлена и друга жалба пред Върховния административен съд срещу решението на Комисията за защита на конкуренцията, с което бе разрешено придобиването на InterV от Вива Телеком (Люксембург) С.А.

На 19 ноември 2015 г. бизнесменът Спас Русев спечели търг в Лондон за българския телеком с цена от 330 млн. евро, за което беше финансиран от руската "Внешторгбанк" (ВТБ).