Крайните националисти във властта са основната причина да няма действия срещу антисемитизма, ксенофобията и езика на омразата. Тази теза изказаха днес от ДПС в кулоарите на парламента.

„Преди около 7-8 месеца в ЕК по недискриминация и нетолерантност в Европа имаше една позиция относно антисемитизма, ксенофобията и езика на омразата. Изискваше се и правителствата членки на ЕС да приведат законодателствата си в тази рамка. Какво направи България? България в тази посока направи едно положително действие и назначи за координатор зам.-министър Георг Георгиев, който е и младежки председател на ГЕРБ срещу антисемитизма, но в тази посока след неговото назначаване не сме чули позиция на външния и вътрешния министър, който връща три мои въпроса, свързани с антисемитски действия, както и позицията на премиера.“ 

Все пак основната причина не била в ГЕРБ, а "до ГЕРБ" - коалиционния им партньор.

"Младежката ВМРО е съорганизатор на т.нар. Луковмарш, подкрепян от Красимир Каракачанов. Валери Симеонов, вицепремиерът, вместо да заглушава шума по Слънчев бряг, не видя с очите си разпространението на фашистки значки, запалки и други с образа на Хитлер, а Волен Сидеров е първият и единственият българин, който написа и издаде в България антисемитска книга „Бумерангът на злото“, добави депутатът.

Преди дни в Столичния общински съвет стана спречкване между представители на БСП и ВМРО - от левицата се обявиха остро срещу "Луковмарш", шествие на националисти, а от ВМРО възразиха, че това е най-обикновено почитане на българска историческа личност. Темата се повдига всяка година по това време - "Луковмарш" е предвиден за 17-и този месец и вероятно ще бъде проведен за пореден път въпреки забраната от общината.

Ибрямов отбеляза, че "патриотите" отправят и териториални претенции към Македония и Гърция в своите изяви, докато Борисов търси диалог между двете държави.

"Подкрепяме действията на Бойко Борисов, но се опасявам, че те ще се увенчаят с неуспех, защото са минирани от националистите, които участват във властта“, добави той.

От "Обединени патриоти" реагираха остро.

"За пореден път от ВМРО заявяваме – нямаме нищо общо с организирането на шествия, които са насочени към расова омраза, антисемитизъм и редица подобни неща", заяви депутатът от ВМРО Юлиан Ангелов. "ДПС могат да си говорят каквото си искат, но това не отговаря на истината."

И добави, че само ДПС насажда омраза "вече почти 3 десетилетия".