Замеряне с видеа как в районното на Ихтиман полицаи се гаврят с видимо пиян ром... Това е последната посока, в която пое случаят в града край София.

Какво всъщност се случва?

След сблъсък с около 60 роми двама полицаи са си извадили медицински, че са бити. Според версията на МВР във вторник следобед патрул вижда криволичещия водач, който е и неправоспособен. Това е 23-годишният Мюлер Дунавски, който при последвалата гонка блъска патрулка и изчезва в махалата.

Когато екипите отишли на адреса да арестуват Мюлер, избухнал скандал и се стигнало до сблъсъци.

Допълнителна роля в екшъна имали майката и бащата на младежа, съобщи бТВ. Те били задържани заедно с друг човек от квартала, който е проявил агресия.

Шестимата полицаи разказват, че за секунди били обкръжени от 60 души.

„Започнаха да ни блъскат, да ни удрят, скъсаха ни униформите. По ръцете имам охлузвания, устата ми е разбита”, разказа един от полицаите.

Вчера шофьорът сам се е предал, а според адвоката му Димитър Марковски той не е извършил никакви действия по отношение на полицейския служител и не му е късал униформата.

Също така Марковски иска отвод на цялата ихтиманска прокуратура, тъй като изтъква, че поради есетството на работата им те са в близки, понякога и приятелски отношения с полицията. Затова е възможно предстоящата следобед мярка за неотклонение на Мюлер и баща му да се гледа в съда в Елин Пелин. Последна дума все пак ще имат съдиите.

Етническо напрежение...

Снощи и тази сутрин близките на арестувания се събраха пред районното. Според тях момчето, което било много добро, си запалило джипа и отишло да поръча торта за детето, а двете патрулки започнали "да го джаскат" отстрани. А после... "момчето спира и му скачат на бой".

Единият от служителите пък казва, че тълпата си го е взела от тях.

За разлика от униформените майката на Дунавски разказа пред камерата на Нова тв, че въобще не е късала пагона на полицай, а просто й станало лошо и припаднала. И тогава явно се е хванала за жилетката и за пагона му, та ги е скъсала... Можело и детето да потвърди.

Министър Валентин Радев е разпоредил проверка. 

И полицейски гаври

Макар и без връзка със случая, сутринта пък бТВ излъчи второ видео, на което се вижда един и същ видимо неадекватен човек, към когото гласове зад кадър се обръщат с "Маноле". Според анонимния зрител видеоклиповете са заснети в районното управление на Ихтиман, а хората зад кадър са полицаи.

Те го карат да прави различни неща пред камерата - например "танц на глава". Тук човекът се опитва да прави кълбета, докато снимащите се забавляват, че "ще прегърне касата" и на това как се удря в пода. После "Манол" наистина се удря в касата, докато се търкаля по земята.

 Клетникът е принуждаван да кара и колело, на което не може да пази равновесие и пада.

Във второ видео пък Манол е с нещо като каска и опитва да пее и се прави, че шофира. Ръка зад кадър го удря леко с палката (видеата може да гледате тук).

Шефът на районното управление Лъчезар Колев потвърждава пред бТВ, че клиповете са заснети в сградата му, но отрече да е бил информиран за подобен случай.

По думите му мъжът на видеото е криминално проявен, който е добре известен на МВР и в момента се намира в софийския затвор.

„Такова отношение към задържан не би трябвало да има”, категоричен е Лъчезар Колев.