„Петте най-откачени твърдения на Куинси Джоунс в последните му интервюта“, „Десетте най-безумни отговори на Куинси Джоунс“, „15 абсурда от интервюто на Куинси“… С такива заглавия се конкурират и забавляват публиката медиите по света от един ден насам, след като музикантът даде няколко странни интервюта, две от които във Vulture и в GQ. Най-възпитаното заглавие е на „Бъзфийд“: „Куинси Джоунс даде много, много откровено интервю… и ще трябва много време, за да го смелим“.

Прилагаме само най-краткия списък – на „Варайъти“ – с петте му най-луди твърдения (и наши коментари в скобите):

1. Знае кой е убил Кенеди (това и Оливър Стоун го знае);

2. Смята „Бийтълс“ за ужасни музиканти (и тук не е сам – Буги Барабата има сходно мнение);

3. Пол Алън, шефът на „Майкрософт“, можел да свири на китара точно като Джими Хендрикс (трудно е да се каже, все пак Пол Алън още не е издал нито един албум и не сме го слушали);

4. Излизал на срещи с Иванка Тръмп, когато тя била на 24, а той на 72 г. (това не е чак толкова невъзможно, но само ако е имало истинска любов. Ана Никол Смит беше на 23 г., когато започна да излиза с 86-годишния петролен магнат Хауърд Маршал. Проблемът е, че таткото на Иванка по онова време е строителен магнат – милиардер, а Джоунс е само музикален и обикновен милионер);

3. Марлон Брандо е правил секс с Джеймс Болдуин, Ричард Прайър, Марвин Гей и пощенска кутия (това трябва да е вярно – поне с 2 или 3 от 4-те. Вдовицата на Прайър вече потвърди: „Това беше през 70-те, когато наркотиците още бяха хубави. Като му свърши коката, човек можеше да прави секс и с радиатора – и на другия ден да му прати цветя“… (тук границите между сексуалните и психическите девиации, ефектите от злоупотребата с наркотици и хумора са малко неясни – както впрочем в цялото интервю).

Джоунс твърди, че говори 26 езика, уверен е, че ще живее до 120-годишна възраст, че пред очите му майка му била откарана в психиатрична болница, че като деца той и брат му били принудени да ловят и ядат плъхове… И е цяло чудо, че е жив, защото трябвало да бъде в къщата на Шарън Тейт в нощта, когато тя и гостите ѝ са убити от бандата на Чарлс Менсън. Но забравил да отиде… Все неща, някои от които, макар и странни, не са съвсем невъзможни. Но събрани заедно, приличат повече на нова глава от приключенията на Барон Мюнхаузен, без да навлизаме в медицинската терминология.

Най-бурните реакции на интервютата обаче са в туитър, социалната мрежа, която през последните години се превърна в мощен генератор на народно творчество. Последното забавление е измислянето на нови твърдения в стила на Куинси Джоунс – гениалния музикант, който изведнъж се сдоби с неочаквана (и може би несъвсем желана) слава. Разликата между някои твърдения на Джоунс и тези в туитър е, че вторите не са казани от него. Но биха могли – ето само два примера:

За Майлс Дейвис

Куинси Джоунс: – Майлс беше прекрасен човек. Страхотен. Беше най-лошият тромпетист на света, но ми показа тайната на телепортацията.

Репортер: – Телепортацията е невъзможна.

Куинси Джоунс (внезапно оказал се в другия край на стаята): – Мислите ли?

За Майкъл Джордан

Репортер: – Мистър Джоунс, кой е любимият ви баскетболист?

Куинси Джоунс: – Само не и Майкъл Джордан. Той уби баща си, нали знаете – но не трябва да говорим за това публично.

В крайна сметка след всичко казано само едно е сигурно – интервютата с Куинси Джоунс бяха направени, за да промотират два нови документални филма за него, и със сигурност постигнаха целта си – интересът ще бъде огромен. Все пак се надяваме, че филмите ще покажат истинския Куинси Джоунс – гениалния аранжор, композитор и продуцент, музикант, когото всички ценители на джаза и хубавата музика познават и обичат.

"Площад Славейков"