Учените за първи път постигнаха успех в отглеждането на човешки яйцеклетки в лабораторни условия от ранния етап в яйчниковата тъкан до пълна зрялост, предаде Ройтерс.

Предишни опити преминаха успешно само при мишки.

Учените от Великобритания и САЩ мислят, че откритието им може да намери приложение при терапиите за регенеративна медицина и новите методи за лечение на безплодие. Те използваха проби от яйчникова тъкан, взета с биопсия, и успяха да получат от нея яйцеклетка.

В предходни изследвания учените успяха да отгледат в лаборатория яйцеклетки на мишки до етап, в който се получи ново поколение, и успешно отгледаха човешки яйцеклетки извън тялото, като започнаха от сравнително късен етап на съзряване.

Новата разработка е направена от специалисти от две болници в Единбург и от Центъра за човешко възпроизводство в Ню Йорк.

"Способността да отгледаме човешки яйцеклетки в лаборатория може да увеличи вариантите за лечение на фертилността. Сега работим върху оптимизирането на условията, в които се развиват яйцеклетките, и изследваме доколко здрави са те", каза Ивлин Тефлър, един от ръководителите на екипа.

Независими експерти, които не са участвали в разработките, нарекоха важни откритията, но също предупредиха, че има още много работа, преди отгледаните в лаборатория човешки яйцеклетки да бъдат оплождани със сперматозоиди.

"Тези ранни данни показват, че това може да бъде осъществимо в бъдеще. Но технологията е в начален етап и е нужна много повече работа, за да се уверим, че е безопасна и оптимизирана. Трябва да се уверим дали тези яйцеклетки остават нормални по време на процеса и могат да бъдат оплодени, така че от тях да се формират ембриони, който да станат здрави бебета", обясни преподавателят по ендокринология Али Абара от Имперския колеж в Лондон.

БТА