Премиерът Бойко Борисов отправя сериозни предупреждения към своите министри във връзка с въвеждането на електронно управление. И поставя силно амбициознни срокове за изпълнението на препоръките на Европейската комисия в последния мониторингов доклад за сигурността и борбата с корупцията. Това става ясно от стенограмата от последното заседание на правителството.

"Много ясно сме се разбрали и това, че месец-два не ви занимах с темата, не значи, че е отпаднало. Едно от първите три неща, за които сме се разбрали и в коалицията, е електронното управление като най-практическата мярка в борбата с корупцията, с това, което мъчи хората. И не си мислете, че на някой ще се размине. Много ясно сме се разбрали! Така че не пилейте времето!", заявява Борисов.

Преди това вицепремиерът Томислав Дончев напомня, че крайният срок, в който всички администрации трябва да минат на електронен документооборот помежду си, изтича в края на годината.

"И по моя оценка мобилизацията не е достатъчна. Като казвам недостатъчна, имам предвид крайно недостатъчна. В крайна сметка имате немного – осем-девет месеца, това да се превърне в реалност. И няма каквато и да било нагласа срокът да се удължава. Така че пълна мобилизация", заявява Дончев.

Според него при личен ангажимент от страна на министрите процесът би трябвало да бъде завършен в срок. Дончев казва още, че една трета от министерствата в момента участват в елктронния документооборот. В него участва една териториална администрация, по-малко от половината областни администрации и общините.

Борисов коментира и отчета за изпълнението на препоръките на ЕК в рамките на мониторинга.

"По всяка препоръка искам да има графика на изпълнението – 100 процента примерно антикорупционен закон, на 70 процента – втора точка, на 90 – трета точка, на четвърта… Препоръките и срок докога ще стане. Всички препоръки да са изпълнени в следващите 2-3 месеца максимум. Това трябва да се направи, ако не е направено... Всички оценяват огромните усилия, правилната посока, темповете. Искам да го довършим това", заявява премиерът.