Суша. Жителите на 4-милионния град Кейптаун в Южна Африка получиха нареждане да ограничат потреблението си на вода от 87 литра средно дневно на 50 литра. Това е водата, която изтича от душа за около 5 минути. Опашките за вода в града вече са всекидневие. Тоалетните миришат, защото не се пуска водата. А местните политици убеждават населението, че да ходиш с неизмита коса е признак на гражданско съзнание.

Иронията е, че Кейптаун е основан през 1652 г. на това място от холандците именно заради климатичните си условия и удобното си географско разположение по пътя на търговските кораби от и към Югоизточна Азия. А сега Кейптаун може да се превърне в първия голям град в света, в който чешмите буквално ще пресъхнат. Досега подобно нещо не се е случвало и никой не знае какви ще са политическите и икономическите последствия.

Как се стигна дотук

Недостигът на вода е резултат от продължилата три години суша, която изпразни язовирите в района. Но причините не са само в природата – кризата носи някои отрезвяващи уроци за управлението. Затова политици и учени от южното полукълбо внимателно наблюдават какво се случва в Кейптаун, за да не ги сполети същото.

Близките седмици ще бъдат драматични. Зимният дъждовен сезон в Кейптаун е между май и август. Учените изчислиха, че малко по-рано – на 16 април, градът ще преживее своя Day Zero. Това е онзи момент, когато водата във водоснабдителната мрежа няма да бъде достатъчно, за да поддържа необходимото налягане и да достига до кварталите на града. Сега целта е консумацията да се намали толкова, че градът да успее да „добута“ своя Day Zero до средата на месец май, когато се очаква да започнат валежите.

Разбира се, че учените посочват промяната в климата като една от причините. Но и управлението не е за подценяване. А специално в Южна Африка са важни и местните политически битки. Градът Кейптаун и регионът около него се управляват от либералния Демократичен алианс. Провинцията Уестърн кейп е единствената, която не е под властта на управляващия Африкански национален конгрес (АНК) – партията е начело на страната от първите избори след премахването на Апартейда през 1984 г.

Как се пилее вода

Южна Африка е и сред държавите с високо потребление на вода. Течовете в системата са нещо нормално. Голяма част от енергията се произвежда от ТЕЦ-ове, които също консумират много вода. Няма традиции да се използват подпочвените води, а се разчита основно на язовири.

В същото време националният план за развитие на Южна Африка предвижда разширяване на обработваемите поливни площи с още 500 хиляди хектара, без да е ясно откъде ще дойде тази вода. Накратко: Южна Африка пие много повече вода, отколкото има.

Политически игри

Основаната от Нелсън Мандела партия е на власт вече почти 25 години, но все още се лута между това да бъде освободителна организация с марксистки позиции, която е единственият автентичен представител на народа, до това да свикне, че е претендент за властта като много други партии.

Много от лидерите на АНК правят всичко по силите си да помогнат за провала на Демократичния алианс в Кейптаун, за да могат да си върнат провинцията на изборите през 2019 г. Местните власти не могат да бъдат обвинявани за сегашната ситуация. Язовирите в региона преливаха до 2014 г., а статистическата вероятност от тригодишна суша е била 0,1%. Националното министерство на водите сега призна, че има кризисна ситуация и забавяне в проектите за разширяване на водоснабдителната мрежа в региона.

Сега усилията са насочени към търсене на нови подпочвени води, както и към спешен план за обезсоляване на морска вода. Но дългосрочно хората ще трябва да свикнат да използват по-малко вода.

Обратим ли е Day Zero?

Катастрофата все още може да бъде избегната. Регионалните и националните власти най-после започнаха да работят заедно и прекратиха враждата. Сега очакванията са ограничената консумация до 50 литра дневно да успее да отложи Day Zero до началото на дъждовния сезон. Всичко останало е в Божиите ръце.