Лидерът на германската левица Мартин Шулц, който бе остро критикуван, че влиза в новото германско правителство на канцлерката Ангела Меркел, е обявил, че се отказва от поста на външен министър.

Новината съобщи "Франс прес", цитирана от БТА.

Самият Шулц съобщи решението си и в туитър, обяснявайки, че се надява с това да се скложи край на "персоналните дебати" в рамките на Социалдемократическата партия. 

"Ние всички правим политика за гражданите на тази страна. Това включва факта, че моите политически амбиции са на заден план пред интересите на партията"

По този начин Шулц се надява да потуши споровете в партията за ролята му в бъдещия кабинет и да си осигури подкрепата на членовете й за новата "голяма коалиция". По-рано ръководството на партията реши, че членската й маса, наброяваща над 463 хиляди души, ще гласува от 20 февруари до 2 март дали дали да бъде подкрепена коалицията с десницата на Меркел. Резултатите се очаква да бъдат оповестени на 4 март.

По думите на Шулц дебатите сред социалдемократите поставят в риск подкрепата на партията за коалиционната сделка с консерваторите на канцлера Ангела Меркел, постигната в сряда.

Очаквайте подробности.