Турското правителство обмисля мерки за замяна на сегашните опаковки на цигарите с еднакви като кампания срещу тютюнопушенето, съобщи турският министър на здравеопазването Ахмет Демиркан. По думите му подробности за планираните мерки ще бъдат обявени до дни.

"Цигарените опаковки не трябва да бъдат леснодостъпни и не трябва да правят пушенето привлекателно. Пакетите не трябва да служат като рекламни материали. Трябва да предприемем необходимите мерки, за да предотвратим това ", каза министърът.

Турските власти следят предприетите по-рано мерки за ограничаване на тютюнопушенето, за да проверят дали са изпълнени.

Повече от 26 милиона души са се обадили на  172 - телефонна линия за отказване от тютюнопушенето, стартирана от Министерството на здравеопазването през 2010 г., а около 70% от тези хора престанаха да пушат, казва Демиркан.

"Процентът на младежите на възраст 15 и повече години, които пушат, спадна до 26.8% през 2012 г. Но този процент се е увеличил до 32.5% през 2014 г.", заяви Демиркан през ноември м.г.

Последните предложени мерки са част от дългогодишния кръстоносен поход срещу тютюнопушенето, който управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) започна през 2009 г. с забрана на тютюнопушенето на затворени места.

"Нямате свободата да се самоубиете, така че нямате свобода и да се излагате на терминални болести... Не може да има такава свобода като свободата да се пуши. Държавата трябва да защитава своите граждани от тютюн, алкохол и наркотици, точно както е длъжна да ги предпазва от престъпления като кражби и тероризъм", заяви през 2016 г. президентът Реджеп Тайип Ердоган, известен като заклет непушач.

В България режимът за забрана на тютюнопушенето в заведения се пропука отдавна. Огромна съпротива срещу налагането му водеха монополистът на българския пазар - "Булгартабак" и различни публични личности, които лобираха срещу отмяната му.  В България над 44% от акцизните приходи идват от тютюневите изделия. Миналата есен турската служба за борба с организираната престъпност и контрабандата (KOM) изпрати доклад до Интерпол за "продуктите, идващи от българската компания "Булгартабак" и превърнали се в източник на контрабанда". Българското МВР дълго време се правеше, че не знае за такъв документ - и споменатата в него фирма.