Рестарт на "Би Ай Телевизия" обяви новият й собственик Мирослав Янев. След като вчера сделката по продажбата й бе обявена, а днес изненадващо за екипа - спрени всички предавания, с изключение на новините, новото ръководство реши да внесе яснота около тези си резки действия, излизайки с декларация. В нея се посочва, че амбицията е "Би Ай" да се превърне в хибрид между традиционната и дигитална телевизия. Старите предавания ще бъдат трансформирани, ще се влеят нови лица. "Вярваме, че продуктът ни ще бъде атрактивен за рекламодателите и ще позволи на новия проект да се самоиздържа и развива", надяват се новите собственици.

Ето и пълния текст на изявлението:

Има подписана сделка за продажбата на 100% от капитала на "Би Ай Телевизия" ООД, компанията, която притежава телевизия BIT, на дружеството "Интерактив ТВ Системс България" АД.

Проектът BIT стартира преди две години с идеята да бъде мост между българите в България и тези, живеещи в чужбина – телевизия, която да предоставя 24-часова програма с локални новини и уникални истории от България за Америка и обратното, от Америка за България.

С екипа си от мотивирани професионалисти BIT спечели голямо зрителско доверие. За съжаление, финансовите резултати на телевизията не успяваха да поддържат производството на съдържание на два континента едновременно, което е много скъпоструващо начинание. Бизнес целите не бяха постигнати, което наложи смяната на собствеността и бизнес модела.

Зад "Интерактив ТВ Системс България" стои екип от професионалисти с опит в създаването на съдържание. "Вярваме, че с добавянето на традиционен телевизионен канал ще можем да създадем хибриден продукт от нов тип – силата на телевизията, съчетана с гъвкавостта и близостта до аудиторията на дигиталните форми," заяви Миро Янев, изпълнителен директор на Интерактрив ТВ Системс България.

"Рестартираме проекта BIТ, за да създадем първата телевизия от ново поколение в България, насочена към младата и активна аудитория. Ще разчитаме на двете най-ценни богатства на BIT – страхотния екип и зрителското доверие, както и на нашия опит, за да създадем съдържание едновременно за всички платформи (телевизия, дигиталнo видео, втори екран, добавена реалност).

Ще трансформираме най-добрите предавания на BIT, за да ги направим конкурентни в дигитална среда и ще ги надградим с нови и уникални елементи. Ще добавим нови предавания и любими лица. Вярваме, че продуктът ни ще бъде атрактивен за рекламодателите и ще позволи на новия проект да се самоиздържа и развива."

Считано от днес телевизията влиза в период на трасформация и преструктуриране, за да се подготви старта на новата програмна схема.

Очаквайте новата Българска Интерактивна Телевизия!

Кой кой е

"Интерактив ТВ Системс България" АД е регистрирана в края на миналия ноември. В съвета на директорите са Мирослав Янев и Албена Атанасова, както и дружеството "Интерактив ТВ Системс ООД". Собственици на ООД-то са Янев и Момчил Дуканов.

Новият собственик на Би Ай Телевизия е съдружник в "Кредит Маркет БГ" ООД с Боян Калчев - бившият дългогодишен финансов директор на бТВ, който в последствие стана вицепрезидент на FOX. Янев е в бизнес партньорство и с Борислав Фесчиев в "Пан Балкан финанс" АД, която преди години бе замесена в със скандал за даване на кредити от разстояние.

Според фнансовия отчет на телевизията за 2016г. тя има задължения в размер на 4,7 млн. лв. "Интерактив ТВ Системс България" пък няма активи, а загубите му са 5000 за 2016 г.