Докато всяка вечер на жълтите павета излизат граждани, за да протестират срещу правителственото решение за разширяване на ски зоната в национален парк "Пирин", депутати от двете управляващи партии ГЕРБ и Обединени патриоти внесоха изменения в Закона за горите, с които на практика ще се отвори широко вратата за строителството на ски писти и съоръжения във всички планини. Измененията са в отговор на искането на "Витоша ски" АД, която стопанисва спортните съоръжения на Витоша. Те не работят от години като мотивът на дружеството е, че законът му пречи да ги реновира.

Проектът се появи в петък следобед на сайта на Народното събрание. Сред авторите му са Йордан Апостолов (ОП), нашумял с поправките в Закона за опазване на земеделските земи, прокарани на тъмно в закона за посевите, както и председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов (ГЕРБ).

С тях на практика се отменят текстовете, с които сега се изисква смяна на предназначението на земите, върху които е предвидено да се строят, реконструират и пр. ски писти и съоръжения. Предлагат се да не се изисква смяна на предназначението на горските територии под "ски писти, станции и стълбове на лифтове и влекове, включително за нуждите на основен ремонт и реконструкция на съществуващи такива". Според заканите на вицепремиера Валери Симеонов с измененията ще се даде възможност за строителство и в Чепеларе, Гела, Пампорово.

От "Витоша ски" се оправдават за занемарените съоръжения с противоречие в Закона за горите, Закона за устройство на територията (ЗУТ) и плана за управление на природния парк. Според промените от 2012 г. в Закона за горите подмяната на съществуващите лифтове започва с промяна на статута на територията под самите тях, която в момента се води горска. Същевременно планът за управление забранява изключването на всякаква земя от горския фонд на територията на природния парк. Планът допуска подмяната на съществуващите лифтове, но, за да се подмени един стар лифт по същото трасе, следва да се сменят фундаментите и стълбовете, твърдят от дружеството. Тази подмяна, по смисъла на ЗУТ, е строителство, а ново строителство, съгласно действащия план за управление, такова е забранено, заявяват още.

Според природозащитниците планът за управление по никакъв начин не пречи на реновирането на съоръжения. Те обвиняват "Витоша ски", че има идея за изграждането на изцяло нова ски зона, на която да разположат собствени ски гардероби, чайни, ски училища и пр. доходоносни обекти, с което да завземат и софийската планина. Подобно на "Юлен" АД в Банско - свързано с "Витоша ски".

"Явно действащата нормативна уредба играе ролята на спирачка, която прави невъзможно реализирането на каквото и да е инвестиционно намерение, за разлика от останалите страни, където този вид строителство се развива с изключително ускорени темпове. Ролята на законодателя е да създава условия, за да може всеки един стопански субект да може да реализира допустимите си инвестиционни намерения", посочват авторите на проекта за поправки.

В тях се предвижда още от отпадането на текст, според който не се допуска промяна на предназначението на горски територии за ски писти и стълбове за лифтове и влекове, когато изграждането им не е предвидено в приетите областни планове за развитие на горските територии. Това означава, че строителство вече ще има и без да се съобразява то със съответния план за гората.