"Позицията на НФСБ относно евродепутата Ска Келер не е позиция на българското правителство. Правителството на Република България винаги е отворено към критики и зачита правото на свободно изразяване на лично мнение в рамките на закона.

В българското общество също се е наложила свобода на словото, гарантирана и с Конституцията."

Това се казва в изявление на Министерския съвет, изпратено от правителствената информационна служба. Поводът - декларацията, подписана от вицепремиера и лидер на НФСБ Валери Симеонов срещу евродепутатката от "Зелените" - германката Ска Келер, която е у нас и подкрепи протеста за Пирин.

В декларацията, в която присъстват определения като "нагла особа", "зелена джихадистка" и със "самочувствие на добре платен командирован сюнетчия" по адрес на дамата евродепутат, Симеонов дори зове за експулсирането ѝ "в камионетка" до Капъкуле.

 
Самата Келер също реагира на агресивния тон, който струи от думите на Симеонов и партията му.

"От години съм в политиката и никога те съм чувала нищо подобно на това нито в рамките на ЕС, нито извън границите му", написа тя в туитър, озадачена от призива да бъде изгонена от страната.

От фракцията на "Зелените" в Европейския парламент заявяват още, че "в демократичните страни критичните мнения трябва да бъдат уважавани".