Изненадите на тенис турнира от ATP 250 "Диема екстра София оупън" продължиха и на четвъртфиналите в столичната зала "Арена Армеец". Като изключим първият поставен - Стан Вавринка, всички останали фаворити вече са аут от надпреварата.

Първи полуфинал си осигури Мариус Копил (Румъния), който направи страхотен мач срещу третия в схемата Жил Мюлер (Люксембург) - 6:4, 6:4 за 80 минути.

За първи път в кариерата си Копил достига толкова напред в турнир от ATP. Днес той заби цели 13 аса.

И ще спори за място на финала срещу словака Йозеф Ковалик, елиминирал един от любимците на публиката - Маркос Багдатис (Кипър) със 7:6(2), 6:4. Ковалик, който е под номер 187 в световната ранглиста, също е на първи полуфинал от ATP в своята кариера.

И Стан Вавринка намери място в топ 4 след чист успех над Виктор Троицки (Сърбия) - 6:1, 7:6(3). Това е девета победа за швейцареца от 9 мача помежду им.

Съперник на олимпийския шампион ще е Мирза Башич (Босна и Херцеговина), елиминирал Максимилиан Мартерер (Германия) с 6:4, 4:6, 6:3.

Вавринка започна ударно срещата и след едва 18 минути игра водеше с 5:0 гейма. До края на сета Троицки успя да вземе веднъж подаването си, но за повече нямаше сили - 6:1 след 23 минути.

През втората част двубоят беше равностоен. Троицки значително намали непредизвиканите грешки и показа, че няма да се предаде лесно. Сърбинът успя да пробие подаването на Вавринка и поведе с 5:3, като при този резултат сервираше за сета.

В ответния гейм обаче швейцарецът стигна до точка за пробив, която реализира с атрактивен бекхенд по правата - специалитетът му. В крайна сметка сетът се реши в тайбрек, в който Троицки поведе с 3:0 точки, но загуби следващите 7, с което и мача.