"Не вярвам на министър-председателя. Не, не вярвам на българския министър-председател."

Така категорично на два пъти пред "Панорама" евродепутатката съпредседател на групата на "Зелените" в Европейския парламент Ска Калер даде да се разбере, че не вярва на уверенията на Бойко Борисов, че с измененията в плана за управление на Национален парк "Пирин" ще се позволи строителство на писти и съоръжения само в малко под 3 на сто от територията на парка. Келер имаше възможност да зададе въпроса за Пирин на Борисов по време на изслушването му в ЕП при поемането на българското председателство на Съвета на ЕС през януари, а той й обясни за това как у нас пазим и "щъркелчетата", които се излюпват.

Келер е у нас от два дни и се включи и в гражданските протести срещу плана за Пирин, който открехва вратата за строителство върху 48 на сто от територията на парка. Посети и района на Кресненското дефиле заради кампанията на "Зелените" срещу обявения маршрут на автомагистрала "Струма" през него.

Келер коментира измененията в плана, приети в последния момент преди новогодишните празници, на 28 декември м.г. В текстовете не е записано, че ще се строи само и единствено един лифт, какъвто уж беше мотивът за измененията. Твърди, че се е запознала с документа и подкрепя българските "Зелени". Факт, според измененията строителството става допустимо в 48 на сто от парка, но от правителството твърдят, че става въпрос само за водохващания. Според българския закон такива се разрешават само за питейни нужди, но и според Келер и природозащитниците у нас има вероятност такива да се правят за снабдяване на бъдещите писти на обезснежения Пирин с изкуствен сняг.

Тя посочи още, че концесионерът "Юлен" АД се разпростира извън закона върху 60% повече площ от договорената, но "българските граждани трябва да спазват законите, а операторът на ски зоната в Банско - не. "Защо един ски оператор нарушава законите и няма санкция", попита тя.

В отговор на обвиненията на защитниците на плана, че гражданските протести са политически и са дирижирани от зелените и от десните партии, неуспели да влязат в парламента, Келер отбеляза:

"На улиците излизат обикновени хора, не е вярно, че е политически протест. Те се интересуват какво ще стане с природата и с правосъдието. Членове на правителството са били на контрапротест в защита на строителството - това е политически протест."

Факт. Лично вицепремиерът Валери Симеонов (ОП) и кметът на Банско Георги Икономов (ГЕРБ) поведоха контрапротеста в деня, в който България тържествено поемаше председателството, въпреки че властта дълго се оплакваше, че граждани са избрали да протестират точно в този ден.

Келер подчерта още, че европейските "Зелени" се занимават с проблемите във всички страни от ЕС, не са се фиксирали само в България.

Гост в студиото на "Панорама" се оказа и евродепутатът, член на ВМРО, част от Обединени патриоти - Ангел Джамбазки, който говори след Келер и коментира думите й.

"Да си патриот означава да обичаш природата", посочи Джамбазки и направи допускането, че Келер не е достатъчно информирана по темата "Пирин"  и е била заблудена.

"Колегата идва да протестира в България, а не в Германия", каза още Джамбазки по повод ски строителството и в родната й страна - "Вижда Пирин за първи път. Как така идваш да протестираш за нещо, което не знаеш къде се намира на картата. Как така ще казваш, че не вярваш на българския министър-председател като не гласуваш в България".

"Отишла в Кресна в дефилето да пие кафе в кръчмата, но не отговори на поканата да я срещнем с хората. Магистралата е икономическо развитие за региона. Загиват хора на сегашния път", бе коментарът му и върху възраженията на Келер за магистрала "Струма"