Саудитските жени не трябва задължително да носят на обществени места дългата, свободно падаща роба - абая, която ги покрива от главата до петите и е смятана за религиозен символ. Това заяви членът на Съвета на висшите религиозни учени шейх Абдула ал Мутлак, цитиран от Ройтерс, съобщи БТА.

Това е още един сигнал за усилията на Саудитска Арабия за модернизиране на кралството, отбелязва агенцията

Абдула ал Мутлак каза в своето радио предаване, че жените трябва да се обличат скромно, но не е задължително да носят абая.

Над 90 процента от религиозните мюсюлмански жени в мюсюлманския свят не носят абая, каза снощи шейх Абдула ал Мутлак и допълни, че хората не бива да бъдат насилвани да обличат този вид дреха.  Изявлението, което не е задължително да е сигнал за промяна в закона, е първото по рода си, направено от висш духовник. То е предшествано от подобни мерки, на които кралството стана свидетел с възхода на престолонаследника принц Мохамед бин Салман.

Само духовници, назначени от правителството към Съвета на висшите религиозни учени, могат да издават фетва (религиозен указ). Тяхното тълкуване на ислямските закони е в основата на саудитската правна система.

В последните години саудитките започнаха да носят по-цветни абаи вместо традиционните черни. Все по-често могат да се видят жени в абаи, носени над дълга пола или дънки. В кралството се наблюдава разширяване на правата на жените - те вече са допуснати да присъстват на спортни събития заедно с мъжете и се очаква скоро да могат и да шофират.

Това са само някои от многото промени в страната през последните месеци, приветствани като доказателство за прогресивна тенденция в изключително консервативното мюсюлманско кралство. Въпреки промените обаче страната все още е критикувана за ограничаване на правата на жените. Защитници на човешките права например критикуват системата, според която мъж от семейството трябва да разреши на жената да учи в чужбина или да пътува.