"Ако бъде приета Истанбулската конвенция, ще има сътресения."

Това прогнозира лидерът на "Атака" и председател на парламентарната група на "Обединени патриоти" Волен Сидеров пред БНТ. Не било изключено да се стигне дори до предсрочни избори.

"Обединени патриоти" не трябвало да са в основата на евентуалните сътресения, "защото политически ще се самоубият". А ГЕРБ трябвало да си помислят много добре.

"Тема за размисъл за ГЕРБ - да си помислят добре дали да вкарват конвенцията в парламента", предупреди той по-големия партньор в управляващата коалиция.

Имало сериозен натиск за приемането на документа, а от ГЕРБ имали "тази слабост да се поддават на външен натиск", особено когато той идвал от Европейския съюз.

Сидеров даде да се разбере, че той и Красимир Каракачанов имат разминаване с третия съпредседател на "Обединени патриоти" Валери Симеонов дали да има референдум за еднополовите бракове. Той коментира и появилата се информация, че Симеонов може да изтегли депутатите от партията си НФСБ по време на гласуването за конвенцията.

"Не мога да съм председател на такава парламентарна група и ще искам тези народни представители да бъдат изключени", уточни Сидеров.

Лидерът на "Атака", известен с множеството си скандални прояви в близкото минало, сега реши да подчертае колко богат политически опит има и как всички трябва да се съветват с него. При това се описа като балансьор и склонен на компромиси.

Той коментира напрежението между Валери Симеонов и Красимир Каракачанов така: "Виждам такива и такива прояви. Понякога някои от лидерите в тройната коалиция (т. е. "Обединени патриоти") действат като партийни лидери, сами.  Не трябва да се разделят двете партии. Аз положих огромни усилия, компромиси да обединим партиите. Сега ако почне всяка партия да се изтъква, може да станат грешки", каза Сидеров.

 "И  НФСБ, и ВМРО, не могат да покрият е една трета от моя парламентарен опит", добави той. Като с известна снизходителност обяви търканията в националистическата коалиция като "грешки на растежа".

Според Сидеров Валери Симеонов правилно е разкритикувал евродепутатката от "Зелените" Ска Келер, която беше на посещение в България през седмицата. Тя се включи в протести в защита на Пирин, след което последва остра реакция от НФСБ, като партията разпространи декларация, в която я засипва с обиди.

Но подходът на Симеонов не бил правилен.

"Келер - тя категорично е за критика, но аргументирана. Ако я нападнеш с обиди и цветисти изрази, тя става жертва. И тогава нейните гафове, не могат да бъдат разобличавани. Всеки евродепутат може да отиде във всяка държава, но тук тя не се среща с институции, не проверява фактите, както трябва, започва да търси оставки на министри", направи анализ на ситуацията тактикът и стратег Сидеров.

После добави своите препоръки:

"Така че аргументираната критика, щеше да е най-добре. Тогава правителството щеше да може да вземе отношение, а сега кабинетът е принуден да се разграничи от вицепремиера. Ето това е липсата на опит."

Не мина и без заклеймяване на злодеите от Европа и в частност от групата на "Зелените" в европарламента.

"Предлагам: българските евродепутати да започнат да ходят в Германия, Франция.. и да започнат да изнасят доклади за корупцията, която има там безспорно...

Не приемам тук да идва някой и да ни сочи като най-корумпирана държава. Това не е вярно. Представете си - Андрей Ковачев отива в Германия и изнася доклад: Германия - това е корупцията", каза още лидерът на парламентарна група, чийто имунитет беше свален миналия парламент.

Нека премиерът се съветва с мен: няма лошо, няма срамно

Сидеров на няколко пъти повтори поканата си по-неопитните политици, които правят грешки от незнание, да се съветват с него. Тук включи и премиера Борисов.

"Затова съветвам и моите колеги, и ГЕРБ като по-млади политици, и министър-председателя да се съветват с мен като с по-опитен, няма лошо, няма срамно. Мога да им кажа полезни неща, и грешки, които да не правят. Да се съветваме, да се чуваме...", каза той.

Той не пропусна да припомни, че "Атака" води битки със "Зелените" в европарламента още от 2005 -2006 г. 

"Зелените са много модни. Те са проводници на скандални неща, те са тези, които пробват - я да видим доколко ще мине. Хубаво е, че българското общество реагира", обобщи Сидеров опасния образ на "Зелените" в Европа като наблегна, че техен депутат бел защитник на педофилията и кръвосмешението.

"Тази конвенция врече след себе си още неща, които са още по-неприемливи. Някои искат да сме неидентифицирани атомни частици, да не знаем кои сме и да сме само пазар", прозря той.

Борисов беше и похвален

Въпреки че стана ясно, че премиерът има нужда от съветите на Сидеров, все пак лидерът на "Атака" реши да похвали Борисов, с когото само преди няколко години се срещаха се съдеха за обиди и клевети.

"Аз не обичам много да хваля, но трябва да се признават заслугите на Борисов. В момента България се сочи като страната, която дава стабилност в региона.

Не правим проблеми като Унгария, Полша, които са критици на ЕС - тук бих искал да е малко по-различно.

Партия ГЕРБ е по-кооперативна. Това е тактика на Борисов, печели успехи, значи е правилна. Аз ако бях министър-председател, щях да се държа малко по-различно", направи той и разрез на международното положение.

Светлина беше хвърлена и върху отношенията на България и Турция.

"България е стабилна, тя е мост между Турция и ЕС, в Турция има 3 млн. мигранти, ако отвори вратата, какво ни чака...Така че дипломацията на Борисов е за похвала", повтори Сидеров.