Сегашният парламент прилича на яхния от казармата, в която не може да разбереш какво има. А вместо месо плуват парчета разлигавена сланина, известни като "медузи". Това живописно описание на действащото Народно събрание направи Радан Кънев, зам.-председател на ДСБ по бТВ по време на интервю, в което показваше и кулинарните си умения и как се приготвя чили кон карне. Наскоро политикът и адвокат обяви, че е готов и с романа си "1 април 2034".

"Ако трябва този конкретно парламент в момента да го сравняваме с ястие неизбежно се връщам в новобранския център на казармата във Враца, там имаше, всеки, който е бил, си спомня, едни такива неща, всичко заедно. Една такава яхния, в която не може да разбереш какво има, но някакъв грах, някакви домати и картофи и вътре вместо месо плуваха едни парчетата сланина разлигавени, които им викахме медузи. Та много напомня сегашният парламент на нещо подобно, за съжаление", дава политико-кулинарната си оценка Кънев.

Той отрича да е разочарован от политиката. "Човек трябва първо да е бил очарован, за да се разочарова, а аз знаех много добре къде влизам", казва той. И обяснява, че вярвам в политиката като изкуство на компромис и някакъв разумен разговор.

"Не вярвам в революциите, дори в ситуации като нашата, която е толкова закостеняла и вътрешно корумпирана, че изглежда невъзможно да се промени по еволюционен път", твърди Кънев.

Неизбежно той коментира и Истанбулската конвенция и темата "дали го плаши джендърът".

"Не, не ме плаши. Не ме плаши и прочутият израз за нестереотипните роли на пола, който всички разбират като гей бракове или не знам какво, а той значи това, че един мъж може да готви без да е гей. Или че една жена може да бъде министър или председател на парламента.

Проблемът с домашното насилие в България е много сериозен, но той не опира да конвенция, а до отношението на полицията и прокуратурата. Като адвокат съм имал много такива случай, основният проблем е абсолютно безразличие на полицията. Най-честият отговор, който чуват жени, които се оплакват, е „Не ни занимавайте”, обяснява политикът.

Радан Кънев обяснява, че продължава да уважава предишният президент Росен Плевнелиев, който наскоро почти го обвини, че с прибързаното си обявяване на кандидатурата му е провалил шансовете му за втори мандат. 

Кънев декларира, че продължава да уважава това, "което Росен Плевнелиев направи в президентския си мандат и особено смелостта да говори неща, които са непопулярни. Ако нещо го направи неизбираем за втори мандат, това беше тази смелост и обичайната страхливост на характера на Борисов".

Според него за всеки е било ясно, че "шансът Борисов да подкрепи, човек, който заема толкова категорично позиции по руските теми, хибридна заплаха, конфликт между Борисов и НАТО и т. н.  е минимален, защото Бойко е много страхлив човек и който е вътре в политиката го знае".

"Така че аз подхождам към Плевнелиев с уважение, в случая каза няколко груби неистини, и предпочитам да не коментирам, защото ще излезе че съм враждебно настроен към него, защото не съм", каза още Радан Кънев.

Бившият лидер на ДСБ пробва и да даде отговор на въпроса за дясното пространство:

"След последния провал на изборите отделих много време да намеря за себе си някакъв нешаблонен отговор. Защото този процес на роене на партиите създава едни малки и отделни, но верни на лидера си партии, които си измислят дори идеологически различния по между си. А лидерството в политиката е да водиш хора, които не те харесват. А това нещо в дясно го няма, всеки гледа да не харесва някого, а някой да го харесва него".