Пропуск в законодателството е довело дотам, че регионалното звено на Националната агенция за приходите във Варна обяви търг за публична продан на... конфискувани в полза на държавата кучета, съобщи БНТ.

Става дума за над 70 животни, повечето от които преди година са спасени от развъдника на варненеца Веселин Лефтеров, където към тях е проявявана жестокост. Акцията от май 2017 година е на Агенцията по храните, припомня в репортаж обществената телевизия. След това грижите за кучетата са поети от фондацията "Лъки хънт". Спасяването на животните от „кучешкия концлагер“, както стана известен развъдникът "Лефтеров" край Варна, беше първата подобна акция, а инициативата бе на „Лъки хънт“ и евродепутата Емил Радев. Делата срещу "Лефтеров" са приключили с решение, че кучетата са собственост на държавата и в края на януари са предадени на НАП. Така се стига до обявяването на търг.

От фондацията протестират срещу решението - причината е, че според тях кучетата трябва да бъдат дадени за осиновяване и да се потърси вариант да имат добри стопани и живот, а не да бъдат разпродавани. Последното крие риск животните да попаднат в недобросъвестни ръце, след като вече веднъж са били спасени. 

Проблемът се оказва в закона, твърдят от НАП в отговор до БНТ. Нормативната база задължава данъчните да продават на търгове в полза на държавата всички конфискувани имущества, а постъпленията се превеждат на централния бюджет след приспадане на разходите.

Евродепутатът Емил Радев (ГЕРБ, ЕНП) призова в интервю тази сутрин за промяна в законодателството и въвеждане на най-добрите европейски практики, така че животните да попадат там, където за тях ще се полага грижи.

Радев е и основният защитник на въвеждането на зоополиция у нас.