Вицепремиерът Красимир Каракачанов се обяви "в подкрепа на българските полицаи" срещу "циганските безчинства" и заяви, че "твърдо застава зад действията на полицията в борбата срещу битовата престъпност не само в Ихтиман, но навсякъде, където тя е влязла да респектира, да наложи ред и да покаже, че в страната ни съществуват закони и те трябва да се спазват от всички."

Емоционално изразената позиция на силовия вицепремиер и председател на ВМРО е по повод случаите от Ихтиман в последната седмица. Първо полицаи се оплакаха от посегателство и бой в ромската махала в града. Представители на ромите обаче твърдят, че малтретирани са били те. Ден по-късно се появиха видеоклипове от районното управление със заснет тормоз над задържан човек.

 
След случая с полицаите, в махалата се проведе полицейска акция, без да е свързана с първата история. По същото време почина мъж. Ескпертизата показа, че смъртта е в следствие на инфаркт, няма следи от насилие, но се води се разследване. Продължават проверките и на видеоклиповете, за които е потвърдено, че са от местния полицейски участък. За нападението на полицаи бяха задържани двама души. По случаите все още текат проверки и разследвания. 

"България е длъжна да подкрепи своите полицаи!" - така е озаглавена декларацията на Каракачанов. От текста става ясно, че той е против налагането на наказания над униформени в случаи на съмнения за полицейско насилие:

"В духа на наложената от няколко "правозащитни", а по-точно казано организации, които основно се занимават със защитата на правата на циганите, започна подгряване на общественото мнение срещу полицаите, извършили акцията в циганското гето на Ихтиман. Заливат ни репортажи, в които разстроени представители на "етноса" обясняват как безпричинно са ги били и колко лоши са органите на реда. Сега тръгна и версия, че нападение над полицията въобще не е имало – тъкмо обратното, те нападнали бедните роми. Явно сами са си нанесли и побоя полицаите, за да имат предтекст да нахлуят в гетото. Често преди в такива ситуации потърпевши наистина биваха полицаите – отнасяха наказания и дори бяха уволнявани. Това демотивираше състава и правеше циганските безчинства още по-дръзки и безнаказани."

Каракачанов се заканва, че това нямало да продължи. Той дава примери с три други случая, в които роми твърдяли, че са бити, както и случаи на нападения на горски служители с "ножове и мачете".

"Считам, че всяко подобно посегателство трябва да получи суров отговор. България е длъжна да подкрепи своите полицаи! Криминалният контингент трябва да бъде сложен на мястото му!", пише още в позицията си Каракачанов.