Нова версия за бъдещ шеф на НСО се появи ден преди в "Държавен вестник" да бъдат официално публикувани указите на президента Румен Радев за освобождаване на Ангел Антонов от поста и назначаването на заместника му Росен Тодоров за временно изпълняващ длъжността. И двата указа са в съдържанието на броя на официоза за 13 февруари. 

Според източници на Клуб Z от "Дондуков" 2, за постоянен наследник на Антонов се подготвя съветникът на държавния глава ген.-майор Данчо Дяков. Той е в президентския екип от 2016 г., а в периода 2009-2013 оглавяваше "Военна полиция", където работи от 1992 г.

Първоначално в кулоарите на властта се заговори, че за началник на НСО след оставката на Антонов може да бъде посочен главен комисар Тодор Гребенаров. Той към момента все още заема поста зам.-началник на Главна дирекция "Национална полиция". Преди това - по времето на вътрешния министър Цветлин Йовчев, той бе началник на полицията, но с идването на министър Веселин Вучков (в предишния мандат на ГЕРБ - б.р.) е назначен за заместник.

БНР съобщи днес, че Гребенаров е подал заявление за пенсиониране от МВР. Документът още не е официализиран. Самият той работи в структурите на вътрешното министерство от 1995 г.

Според запознати не е изключено да предстои и следният вариант - ген.-майор Дяков да ограви НСО, а Гребенаров да заеме мястото му в администрацията на президента.

По закон Румен Радев има 1 месец за назначи нов постоянен началник на НСО, след съгласуване с Министерския съвет. Срокът започва да тече от обнародването на указа за освобождаване на Ангел Антовов - тоест от утре. 

Според Закона за НСО началникът се назначава за срок от 5 години, като има право само на още един мандат, трябва да има поне 10 г. страж във военни или полицейски структури, поне 5 години от които да е заемал ръководна длъжност. Кандидатът трябва да е проверен за принадлежност към структурите на Държавна сигурност (и двамата спрягани са проверявани и комисията по досиетата не е установила принадлежсот - б.р.)