Ако има доказателства, потвърждаващи, че забранени химически оръжия са били използвани срещу цивилни в Сирия от силите на режима, тогава Франция ще нанесе удар.

Това заяви френският президент Еманюел Макрон, предаде Ройтерс.

"Ние ще ударим мястото, откъдето са пратени тези оръжия, или там, където те са били организирани. Червената линия ще бъде спазена. Но днес нашите служби все още не са намерили категорични доказателства, че забранени от договорите химически оръжия са били използвани срещу цивилното население", каза Макрон пред Асоциацията на президентската преса, обединяваща акредитираните към френското президентство журналисти.

"Щом като бъдат събрани доказателства, ще направя каквото казах", допълни той.

Макрон обаче изтъкна, че приоритетът е борбата с терористите, с джихадистите.

В телефонен разговор с руския президент Владимир Путин на 9 февруари френският лидер изрази безпокойство от индикациите, че наскоро срещу цивилни в Сирия са били използвани бомби с хлор.

"Ще съумеем да установим нещата преди края на конфликта. Може би ще знаем повече след края на конфликта, но това ще е от компетентността на международното право", допълни Макрон.

Това не е първата заплаха на френския президент за нанасяне на удари в Сирия. През май 2017 г. той се зарече на среща с Путин, че "всеки удар с химическо оръжие от режима на Асад ще бъде последван от незабавен отговор на Франция".

Същевременно Еманюел Макрон засегна на срещата с журналисти и други теми, предаде АФП.

Президентът се обяви за военна служба, която да бъде задължителна и да продължи около три месеца, но може и да е по-дълга - до половин година.

"Искам една задължителна служба, до която да имат достъп и жените, и мъжете. Формата на тази служба може да бъде и гражданска", каза Макрон.

Той не иска да се пилее прекалено много време по преговорите за "Брекзит". В интерес на ЕС е, че Мишел Барние е единственият преговарящ по въпроса.