Всеки, който иска да добие представа за информационните войни на бъдещето, трябва веднага да гледа последното видео на Алексей Навални. То така ядоса героя на видеото - олигарха Олег Дерипаска, че той принуди руския медиен регулатор да блокира клипа. Най-известният дисидент в Русия Навални, на когото властите забраниха да се кандидатира за президент, толкова много дразни Кремъл, че някои хора в Москва изписаха името му със спрей върху снега, за да проверят дали общинските служители веднага ще го почистят. Почистили го.

Както всички продукции на Навални и това видео е комбинация между разследваща журналистика и шоу – разкриване на сериозна корупция с помощта на колажи и шеги. Но този път вдъхновението е необичайно. Офисите на Навални често са атакувани – от полиция, полицаи в дрехи на казаци, „спонтанни“ групи от пенсионери, проститутки (или жени, облечени като проститутки). Те идват в офисите му, придружени от оператори, които случайно се озовават на място, снимат се върху мебелите и си тръгват. Това е най-високо качество модерна авторитарна пропаганда.

Руската държава засега е решила да не арестува Навални, а да го осмива, да го омаловажава и унижава. Няма нужда да приемате сериозно неговите обвинения към правителството в корупция, ако можем да ги украсим с видео клипове на жени с мрежести чорапи и камшици.

Този път Навални им отвърна с техните камъни. Като проучвал снимките на жените, които са посещавали неговите офиси, екипът на Навални използвал софтуер за идентификация и открил, че сред тези жени е Настя Рибка – автор на книгата „Как да прелъстиш милиардер“. В нейния профил в инстаграм е пълно със снимки от яхтата на Олег Дерипаска. Внимателното проучване на книгата и на снимките, както и разследване на корабни и самолетни манифести, водят до друго разкритие – Рибка и Дерипаска не са били сами на яхтата. На борда е бил също Сергей Приходко, който е част от няколко президентски администрации от 90-те насам. Според Рибка мъжете са обсъждали политиката в САЩ. Това било през пролетта на 2016 г.

Фокусът на Навални е корупцията – като е придружил Дерипаска на неговия самолет и неговата яхта, Приходко на практика е получил подкуп. А той е един от най-важните хора в руската външна политика. Навални обаче прави и много шеги, като се подиграва на литературните амбиции на Рибка, прави и някои спекулации „заради любителите на конспирациите“.

Дерипаска, както отбелязва Навални, има дългогодишни отношения с Пол Манафорт, бившия шеф на кампанията на Тръмп, който е в центъра на разследването на специалния прокурор Робърт Мълър. Знаем, че Манафорт дължал пари на Дерипаска. Знаем също, че той е информирал лично Дерипаска за хода на кампанията. Навални сега предполага, че тази информация не е била за самия Дерипаска, а за Приходко – и, разбира се, за неговия бос, президента Путин. Вероятно тези имена са били тема на разговор на яхтата.

Навални не доказва това, но и не го твърди. Вместо това той просто представя връзките между хората – американски лобист, американски президент, руски политик, руски милиардер, нацупено момиче на повикване и неговата собствена блокирана президентска кампания, и събира всичко това в една история. Всъщност там им е мястото, защото всичко това е свързано.

Русия е корумпирана диктатура и заради това, че хора като Манафорт са помагали на хора като Приходко и Дерипаска да перат пари на Запад, и заради това, че са използвали схеми с недвижими имоти, разработени от американски предприемачи. Хора като Приходко могат да бъдат открити на яхти, защото хора като Дерипаска искат да си осигурят правото да продължат да печелят пари по начин, който е невидим за обикновените руснаци. Които пък са лишени от правото си да гласуват за Навални.

Освен мъчителните намеци за нашата собствена корумпирана политическа класа видеото на Навални дава урок и на американците какво да правят с правителство, което отрича, прикрива и вярва, че – както прекрасно го каза бившият съветник на Тръмп Стив Банън - „истинската опозиция са медиите. И начинът да се справим с тях е, като наводним пространството с лай...“

Повече от 4 милиона души са гледали видеото досега, а докато четете това, вероятно вече са повече. Силната комбинация от разследваща журналистика, обработка на данни, шеги, колажи и вирусен маркетинг позволи на руснаците да прогледнат сред „лай....“. Вероятно това е привлякло и хора, които не се интересуват от политика просто защото е забавно. Проучете добре този опит, защото скоро може да имаме нужда от това и тук, в Америка.

...

Коментарът на Ан Епълбаум е публикуван във „Вашингтон пост“. Преводът е на Клуб Z.