Германските индустриалци предупредиха за търговска война заради протекционистката политика от страна на Вашингтон за ограничаване на американските сделки за чуждестранна стомана и алуминий на основание национална сигурност. 

Американският президент Доналд Тръмп вече наложи високи тарифи от 30% мито за вноса на соларни панели и 50% за пералните, изпълнявайки обещанието си за търговска политика под мотото "Америка на първо място", за да защити работните места на американците. Така бяха засегнати интересите на Китай - най-големият производител на соларни панели в света, и на Южна Корея заради производителя Samsung.

 

От Германската индустриална и търговска камара обявиха, че митата за внос на стомана и квоти, замислени от администрацията на Белия дом, могат да предизвикат търговска война. Според анализатори това може да намали растежа на водещата европейска икономика с до 1%. Преди ден президентът Доналд Тръмп заяви, че обмисля редица варианти за налагане на ограниченията.

Мартин Ванслебен, управляващ директор на Индустриалната и търговска камара на Германия (DIHK), посочи, че въвеждането на митнически тарифи в крайна сметка ще навреди на потребителите на САЩ посредством по-високи цени и може да предизвика световна търговска война.

Чрез предложението за нови митнически тарифи за внос, правителството на САЩ подкопава положителните инвестиционни стимули в резултат на американската данъчна реформа, каза Ванслебен, цитиран от Ройтерс. Подобни мерки ще ударят всички американски компании, които разчитат на бизнес посредници, или на средства за производство от чужбина.

След ЕС, САЩ е вторият най-голям търговски партньор на Германия, която изнася 40% от производството си. 

Опасността от протекционистки мерки в САЩ идва в момент, когато германската икономика се радва на сериозен подем, задвижван главно от вътрешното потребление, но и от възстановяването на износа и на фирмените инвестиции.

Публикувани по-рано данни показват, че БВП на Германия се е увеличил с 2.2% през 2017 година, което е най-високият растеж от десетилетие. Берлин очаква тази година растежът да продължи, достигайки 2.4% през 2018 г. Германската индустриална и търговска камара беше дори по-оптимистична с прогнозата си за 2.7% ръст тази година.

Анализаторът Флориан Хенсе от Berenberg смята за вероятен сценарий, при който при който САЩ ще наложат рестрикции, ограничени до няколко индустриални сектора.

Това означава, че отделни фирми като германската стоманодобивна компания Salzgitter биха могли да пострадат от американските вносни мита, но не и германски износители като цяло. Тогава щетите ще достигнат 0.1-0.2% от общия икономически растеж на Германия, казва Хенсе.