Българската управляваща партия ГЕРБ оттегля европейски договор за борба с насилието срещу жени заради съпротива от страна на партньорите си в правителството и религиозни групи, пише американския вестник "Ню Йорк Таймс".

Те цитират интервюто по бТВ вчера, в което премиерът Бойко Борисов обяви, че въпросният договор - Истанбулската конвенция - ще бъде приета само с "абсолютен консенсус" от цялото българско общество. И че ГЕРБ ще започнат дебат по нея, когато противниците й "съзреят, когато оценят, че насилието и конвенцията за насилието над жени и деца е достатъчно сериозен проблем".

От американското издание отбелязват, че думи за ролята на половете в Конвенцията са предизвикали скандал в най-бедната държава в ЕС, която сега е председател на Съвета на ЕС. И че спорът е засенчил усилията на Борисов да представи България като прогресивна държава в своето първо председателство.

Скандалът подчертава и широко разпространената съпротива сред по-консервативните страни от бившия Източен блок спрямо либералните ценности на по-богатата Западна Европа, пише още "Ню Йорк Таймс".

От изданието обясняват и позицията на националистите от "Обединени патриоти", според които Конвенцията създава възможност за легализирането на гей-браковете. Цитират и българския политически анализатор Даниел Смилов, който обяснява, че проблемът е в превода на Конвенцията, но реакцията на Борисов е по-притеснителна.

"По-важно е промяната в политическата атмосфера на страната. С оттеглянето, ГЕРБ показва, че може лесно да бъде притискана от партньорите си националисти... дори до степен да се отдръпне от своята проевропейска ориентация", обяснява Смилов.