В президентството има някакъв оголен нерв и неговият край води извън границите на страната, заяви в сутрешния блок на Нова телевизия политическият анализатор, шеф на телевизия "Европа" и на Института за дясна политика Георги Харизанов. Той прогнозира, че конфликтите между премиер и президент ще се задълбочат, а същата позиция изрази и соцдепутатът Александър Симов по-късно в студиото.

Според него въпросният "нерв" явно е свързан и с началника на кабинета на държавния глава Иво Христов. Около личността му има някаква мистерия, след като една реплика по негов адрес, изречена от премиера Бойко Борисов, предизвика "истински словесен порой" от страна на президента Румен Радев, коментира още Харизанов.

В интервю министър-председателят намекна, че в екипа си президентът има човек, който е работил за телевизия на депутата от ДПС Делян Пеевски, визирайки  Христов. Борисов го нарече "сив кардинал, който пише".

Христов веднага отговори, че премиерът или бърка, или лъже и че когато той е бил директор на въпросната телевизия, неин шеф не е бил Пеевски. Депутатът от БСП Александър Симов по-късно по Нова тв също заяви, че Борисов е изрекъл една лъжа.

"Това твърдение на министър-председателя беше глупав начин за отклоняване на удара, една реплика по посока на Луната", коментира журналистът Мира Баджева.

Според нея конфликтът между Радев и Борисов възникна, защото и двамата са "честолюбиви и гневни мъжкари, които искат да покажат сила" и именно този психологически профил им пречи истински да се разбират.

Няколко социологически изследвания показаха, че президентът Румен Радев е с по-висок рейтинг от традиционния първенец в подобни сондажи на общественото мнение Борисов. 

По отношение на въпросите, свързани с личността на депутата от ДПС Делян Пеевски и съобщението на премиера, че собственикът на ПИБ Цеко Минев е собственик на "Юлен", Харизанов заяви, че трябва да се пита БНБ, която да каже кой е истинският собственик.

Има изпратено писмо от един министър, каза той, до централната банка и тя трябва да отговори.

Смятам, че въпросите, които президентът задава, са достатъчно важни и актуални и се нуждаят от отговор, коментира по-късно пред Нова телевизия и депутатът от БСП Александър Симов.

Според мен този конфликт няма да бъде разрешен толкова лесно, колкото се дават сигнали. Очевидно между двамата има достатъчно много за изясняване, а и обществото се нуждае от изясняване на поставените въпроси, каза още той.

Депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски пък смята, че "това, което се случи в четвъртък, не трябва да се случва".

Министър-председателят и президентът са на двете най-високи позиции в тази държава. Някак си дойде малко повече, когато един човек, и то на такава позиция, започна публично да изразява мнения и предположения, задавайки въпроси към министър-председателя на страната,  коментира Гърневски.