Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е поискал оставката на шефа на НЗОК проф. Камен Плочев, избран миналото лято на поста.

Причината е писмо, с който Плочев иска актуализация на бюджета на НЗОК, разпратено до политическите партии в парламента. Парламентът избира управителя на НЗОК и на практика министърът не може да го "уволни". Междувременно Славчо Велков от БСП обяви, че Плочев е бил заплашван от високопоставен политик заради тези си действия. Велков призова на професора да му бъде осигурена охрана от НСО.

Писмото бе показано тази сутрин от парламентарната трибуна от депутата от левицата Жельо Бойчев. Той цитира текст от него:

"Към началото на 2018 г. задълженията на НЗОК към чужди здравни фондове възлизат над 271 200 475 лева." 

С писмото се иска "допълнителен ресурс за заплащане на исковете със срокове на плащане преди 1 септември 2019 г." в размер на 140 милиона лева. Приложена е и таблица на задълженията към общо 32 държави.

"Постъпват сигнали от здравноосигурени в НЗОК лица, на които са издадени разрешения за планово лечение извън България, но им е отказано предоставяне на планови обезщетения от здравните каси на страни членки от ЕС. Директорът на НЗОК пише, че на основание на Закона за здравното осигуряване той предлага да бъде извършена актуализация на бюджета на Касата със 140 млн. лв.", посочи Бойчев.

В кулоарите Ананиев, който днес бе в парламента за да участва в петъчния парламентарен контрол, обяви, че иска оставката на шефа на НЗОК. Ананиев се ядосал на това, че Плочев обикалял парламентарните групи с това писмо и е прескочил каналния ред като не е минал през финансовия министър Владислав Горанов. Писмото е било изпратено до  председателите на ГЕРБ, БСП, "Обединени патриоти", ДПС и "Воля".

"Директорът на Здравната каса постъпи некоректно, тъй като не е информирал Надзорния съвет и мен за писмото си до Народното събрание", заяви Ананиев. - "През главата на Надзорния съвет, на министъра, на Министерски съвет иска актуализация на бюджета, което въобще не му е във функциите. Всички каси имат такива задължения. Ние сме провели разговори с основните каси, на които дължим пари".

Ананиев допълни, че е провел разговор с Плочев преди да обяви публично, че иска оставката му.

"Когато извадих писмото и показах подписа му, той каза, че това не е неговият подпис", посочи министърът.

В темата се намеси и депутатът Славчо Велков в качеството си на личен приятел на шефа на Касата. Велков обяви, че именно парламентът е мястото, до което трябва да се адресира писмото, защото Здравната каса не е подчинена на Министерския съвет.

"Тя е национална каса, не партийна или министерска", ядоса се Велков.

Той разказа и за заплахи към Плочев от високопоставено лице, отказвайки да назове името му. Но лицето не било премиера Бойко Борисов. Борисов и Плочев се били срещнали миналата седмица като премиерът му казал да работи спокойно и да не се притеснява от нищо.

"Днес чрез посредник проф. Плочев получава пряка заплаха от високопоставен политик в държавата, който му казва следното: "Предайте на професора да си подаде доброволно оставката и да се разделим с добро. В противен случай ние имаме и други мерки, ще включим цялата репресивна машина срещу него и няма да си намери място в България като професор".

Засега професорът отказва сам да подаде оставка.

Ето го писмото до парламентарните групи: