Цеко Минев не е собственик на "Юлен" АД. Това заявиха за "Капитал" от Първа инвестиционна банка, в която Минев е един от основните акционери заедно с Ивайло Мутафчиев.

За коментар беше потърсен и Цеко Минев, но той не отговаряше на мобилния си телефон. От банката уточниха, че той е запознат с отговора към "Капитал".

Дума срещу дума

В сряда в интервю пред бТВ премиерът Бойко Борисов посочи, че "реалният собственик на "Юлен" е Цеко Минев. Той притежава 42.5% от капитала на ПИБ. Банката финансира концесионера на лифта в Пирин. Номинално "Юлен" е собственост на офшорна компания на кипърския гражданин Георгиус Георгиу.



Борисов всъщност изрече онова, което се знае неформално от години, но никой не произнася. Причината е, че с фиктивен собственик се заобикаля проблемът с кредитирането на свързано лице.

Така възникналата вече и на официално равнище колизия по въпроса кой е собственикът на концесионера на ски зоната в Банско праща топката и в полето на БНБ, която би следвало да провери има ли нарушение на правилата.

Банско - 1% от бизнеса на ПИБ

На въпрос на "Капитал" какъв е размерът на експозицията на ПИБ към "Юлен" към момента от банката отговориха, че не може да коментират публично отношенията със свои клиенти, тъй като "клиентите на банките в България са защитени с банкова тайна".



Оттам посочиха още, че общият размер на кредитите на банката "към домакинства и за всякакви бизнес начинания в Банско и съседните общини към края на 2017 г. е под 1% от целия кредитен портфейл на банката, като по-голямата част от тези вземания са към граждани и към малки и средни предприятия от Банско и региона. При това процентът на просрочия по тези вземания на банката е под средния за страната". Като "спекулативни и злонамерени" определиха от ПИБ "опитите за обвързването на определени проекти в Банско с цялостния бизнес на банката".

"Първа инвестиционна банка спазва разпоредбите на законите и най-добрите корпоративни практики в кредитирането", допълват от ПИБ.