Авторите на доклада за Мюнхенската конференция по въпросите на сигурността представят влиянието на Москва в отрицателна светлина. Това заяви днес руският външен  министър Сергей Лавров в изявление на мюнхенския форум, предаде ТАСС, съобщи БТА.

"Когато на Запад разсъждават за влиянието на Русия, то това в по-голямата част се представя в отрицателна светлина. Не са избегнали този подход и авторите на доклада, подготвен за сегашната конференция", допълни руският дипломат номер едно.

Изпълнението на плановете за създаване на американска система за противовъздушна отбрана в Европа подкопават стратегическата стабилност, каза още Лавров на конференцията в Мюнхен.

Русия, като никоя друга страна, е заинтересована от уреждането на вътрешноукраинската криза, а правните мерки за това са готови, допълни руският външен министър. По думите му днес Украйна, която е страна с огромен жизнен потенциал и талантлив народ, е доведена до "състояние на неспособност да се управлява самостоятелно".

"Русия, като никоя друга, е заинтересована от уреждането на вътрешноукраинската криза", подчерта Лавров.

ЕС така и не успя да намери златната среда в отношенията с Русия, отбеляза в изказването си Лавров.

"Според мен през изминалите десетилетия ЕС така и не успя да намери златната среда в отношенията с нашата страна. През 90-те години доминираше представата за Русия като за "чирак", който методично, без да се обръща внимание на възраженията, трябва да бъде обучаван по западните стандарти. Сега е задействан ирационалният мит за "всемогъщата руска заплаха", чиито следи се опитват да намерят навсякъде: от Брекзита до каталунския референдум", заяви руският външен министър. 

Вашингтон възнамерява да прокарва икономическите си интереси в Европа под формата на възпиране на Русия, а спиралата на санкциите, започната от САЩ, пречи на руско-германското делово сътрудничество, заяви още руският министър на външните работи.

"Разбираме, че основната пречка за засилване на деловото сътрудничество се оказа спиралата на санкциите, започната от САЩ. Това, което сметките показват, че Европа е принудена да плаща (заради санкциите), наистина е така", каза той. - Разбираме, че тук са преплетени икономически интереси и американците не крият, че искат да прокарат интересите си, преди всичко под формата на възпиране на Русия".

Той подчерта, че Москва е за това отношенията между Москва и Берлин, "при цялата нееднозначност на подходите към цял ред политически проблеми, да се опират на реалните базисни интереси на Германия и Русия".

"Ще продължим и занапред да правим всичко, така че бизнесът, включително и германският, да се чувства комфортно в Русия."

Лавров заяви, че Москва очаква съседите на Германия да изхождат от икономическите ползи при решенията си за газопровода "Северен поток"-2.