В Евросъюза има единодушие по новата стратегия за разширяване. Това каза вицепремиерът и външен министър Eкатерина Захариева, която  участва в интерпарламентарна конференция в София, на която представи резултатите от приключилия вчера неформален съвет на първите дипломати на съюза, съобщи БНР.

В дискусиите в НДК участват депутати от националните парламенти, членове на Европарламента и представители на страните-кандидатки от Западните Балкани. 

Eкатерина Захариева заяви при откриването на втория ден от интерпарламентарната конференция в София, че българското председателство, освен на европейската интеграция на Западните Балкани, акцентира и на свързаността между държавите  в региона. 

Захариева каза, че след вчерашната неформална среща на първите дипломати от Евросъюза, е обнадеждена, че има единодушие между страните-членки по новата стратегия за разширяване на съюза.

"След обмен на мнения с външните министри по отношение на стратегията, имаме много малко различия между нас, между 28-те. Българското председателство освен европейска перспектива, се фокусира и върху свързаност между държавите. Свързаност, която ще доведе ръст на икономиката и на брутния вътрешен продукт и много работни места. Също така е и пряко свързана със сигурността в тези държави. В същото време само изграждането на коридор номер 8 би донесло 6 процента увеличение на брутния вътрешен продукт в държавите, през които минава, и създаването на 200 000 работни места", посочи външният министър.

Захариева очерта и необходимостта от конкретни стъпки в подпомагането на страните от Западните Балкани за ускоряването на реформите.

Едуард Кугън, председател на делегацията в Парламентарния комитет по стабилизиране и асоцииране Европейския съюз със Сърбия в Европарламента, изрази очакване Срещата на върха за Западните Балкани в София през май да начертае нови конкретни стъпки в процеса на разширяване на Евросъюза:

"Убеден съм, че фокусът  на България върху Западните Балкани ще бъде поет и от австрийското, и от румънското председателство. 2018-а е година на големи обещания в дневния ред на разширяването и време на събития, които носят големи промени. Не знам дали това ще насърчи или обезсърчи страните от региона, но ако някой мисли, че 2025-а година автоматично ще стане член на Евросъюза, греши. Трябва да приемете тази дата като ориентация, а не като задължителна дата за приемане на нови страни-членки в Евросъюза."

Стратегическа енергийна и транспортна свързаност на Западните Балкани, развитието на военните способности на ЕС и кибер отбраната също са сред водещите теми.

Следобед председателят на външната комисия в Народното събрание Джема Грозданова ще представи финалните документи от итерпарламентарната конференция, които ще бъдат в основата на разговорите на срещата на върха за Западните Балкани в София през май.

В първия ден от интерпарламентарната конференция вчера Върховният представител на Евросъюза за външната политика и сигурността Федерика Могерини представи резултатите от приключилия неформален съвет на външните министри в София, посветен на региона. 

Вчера депутати от комисиите по външна политика и по отбрана от национални парламенти на страните членки и на Европарламента обсъдиха политиките на Евросъюза в сферата на сигурността и отбраната с дипломат номер едно на съюза Федерика Могерини, а основни акценти бяха отношенията с Турция, ескалирането на напрежението в Сирия и конкретните измерения на евроинтеграцията на страните от Западните Балкани.

Външният министър Екатерина Захариева изрази надежда до края на българското председателство да започнат преговори за присъединяване с Македония и Албания.