Израелският министър-председател Бениямин Нетаняху остро реагира на коментара на полския премиер Матеуш Моравецки, който вчера каза, че е имало полски виновници за Холокоста, както и "еврейски виновници". Той определи думите на Моравецки като скандални и като показващи неспособност да се разбере историята.

Полският премиер направи коментара си конференция по сигурността в Мюнхен в отговор на въпрос на израелски журналист за приетия нов закон за Холокоста, според който поляците не могат да бъдат обвинявани като съучастници за нацистките престъпления и подобни твърдения ще бъдат наказвани.

Моравецки отговори: "Изключително важно е първо да разберем, че, разбира се, това няма да бъде наказуемо, няма да бъде разглеждано като криминално престъпление да се каже, че е имало полски извършители - както е имало и еврейски извършители, както и руски извършители, както и украински... не само германски извършители".

Нетаняху, който също участва в конференцията, отговори: "Забележките на полския премиер тук в Мюнхен са скандални. Има проблем в неразбирането на историята и липсата на чувствителност към трагедията на нашия народ".

Варшава отхвърли по-късно обвиненията на израелския премиер Бенямин Нетаняху, определил като скандално вчерашно изказване на полския му колега Матеуш Моравецки, че в Холокоста са участвали и евреи, предаде Франс прес.

"Изказването на премиера Матеуш Моравецки изобщо нямаше за цел да отрича Холокоста, нито да припише на еврейските жертви и най-малка отговорност в германския геноцид", посочи в комюнике говорителката на министър-председателя Йоана Копчинска. 

"Напротив, премиерът Моравецки многократно и категорично се е противопоставял на отричането на невъобразимия геноцид, какъвто е Холокостът на европейските евреи, както и на всяка форма на антисемитизъм", подчерта тя.

"Думите му трябва да се тълкуват като призив за откровена дискусия за престъпленията срещу евреите по време на Холокоста, придържайки се към фактите и независимо от националността на този, който в дадения случай ги е извършил, участвал е в тях или ги е направил възможни", допълни говорителката.

Всеки конкретен случай трябва да се разглежда отделно и нито един злонамерен акт не може да е причина да се хвърля отговорността върху цяла една сломена и поробена нация, изтъкна Копчинска.

Още вчера редица израелски политици обвиниха в антисемитизъм Матеуш Моравецки, предаде Асошиейтед прес. 

Яир Лапид, лидер на центристката партия "Йеш атид" (Има бъдеще), каза, че израелският посланик във Варшава трябва да бъде отзован незабавно заради думите на Моравецки на Мюнхенската конференция по сигурността. По думите на Лапид "това е антисемитизъм от най-стария му вид". "Извършителите не са жертвите. Еврейската държава няма да позволи избитите да бъдат обвинявани за своята смърт", заяви той. 

Председателят на Партията на труда Ави Габай каза, че Моравецки говори като всеки, който отрича Холокоста. 
Това са поредните последици от новия полски закон за Холокоста, който криминализира публични изявления, които приписват на Полша нацистките престъпления на нейна територия, докато тя е под германска окупация през Втората световна война. Законът предизвика възмущение в Израел и други държави, припомни АП. 

3 млн. евреи, които са живели в Полша, са били убити от нацистите по време на Втората световна война - това са около половината от всички евреи, избити от Холокоста.