Българите са привикнали с датата 19 февруари, на която почитаме паметта на Апостола на свободата Васил Левски, обесен в София преди 145 години. Правилната дата обаче е днешната – 18 февруари, припомни пред бТВ историкът проф. Пламен Павлов. Той е автор на най-новото изследване за Апостола – „Левски: Другото име на свободата”. Той обясни, че не е съвсем ясно кога е станала грешката, но неправилно са прибавени 13 дни, вместо 12 както би трябвало за дата от 19 век.

Историкът Пламен Павлов Снимка БТВ

По думите му Апостола е показал себе си не като романтик, а като прагматичен организатор на въстание със сериозна логистика и добре обмислени финанси. Той е планирал въстанието да избухне през зимата: „Тогава мъжете са се върнали от гурбет, всичката храна е прибрана, а турската армия ще е затруднена в придвижването си”. Идеята е била за нов тип революционна борба – със завладяване на градове, създаване на укрепени лагери в планините и търсене на помощта на Великите сили при вече завладяна територия, обясни Павлов.

„Левски е човек, който мисли като офицер”, смята историкът.

Според Павлов Апостола е искал след освобождението си България да бъде република с капиталистическо общество и управление, което днес бихме възприели като президентска република: „Да има старейшина, да има отговорност”, обясни той.

Вече е трудно да говорим за „предателство” спрямо Левски, който е бил обект на мащабна операция на тайните служби на Османската империя и който е бил конвоиран до София в бронирана карета с 250 кавалеристи охрана, отбеляза професорът историк.

„Има големи опити да се види човешкото в Левски (…) Той не бива да бъде портрет зад гърбовете на политиците, но е необикновен човек”, категоричен беше той.

Без Васил Левски нямаше да я има България и ние днес щяхме да говорим на друг език.

Това каза пред журналисти вицепремиерът Валери Симеонов по време на шествие-поклонение пред личността и саможертвата на Васил Левски, организирано от НФСБ в неделя вечер.

"Възприето е този ден - денят на гибелта на Васил Левски, да се чества и уважава от целия български народ, може би защото това е първият ден на неговото безсмъртие. Макар и тъжен повод, този ден е много важен за нашата история, защото отдаваме почит на българина, без когото нямаше да има България. Нямаше да ни има и нас днес или щеше да ни има, но щяхме да говорим на друг език", каза още Симеонов.