Има подозрения, че руски спортист е дал положителна допинг проба на зимните олимпийски игри в Пьончан, съобщи ТАСС, цитирайки Константин Виборнов, пресаташе на руснаците на форума в Южна Корея.

На този етап официалната информация е оскъдна. Вече всички световни агенции, първа от които беше АФП, също пишат за пробата.

Подозренията падат върху състезателя по кърлинг Александър Крушелницкий, бронзов медалист на кърлинг в Пьончан заедно с Анастасия Бризгалова (смесени двойки). Според ТАСС, Крушелницкий е дал положителен тест за препарата мелдоний, нашумял покрай Мария Шарапова след Откритото първенство на Австралия по тенис през 2016 г.

"Днес в нашия щаб получихме официално писмо от МОК, в което ни известяват за възможно нарушение на антидопинговите правила. Не можем да кажем името на спортиста, нито вида спорт. Това е правило до обявяването на резултата от Б пробата, което ще стане до 24 часа", казва Виборнов.

Президентът на федерацията по кърлинг на Русия Дмитрий Свещев пък коментира пред ТАСС, че в разговор с него Крушелницкий отрекъл да е приемал мелдоний.

МОК също отказва да потвърди или отрече. Не и докато излязат резултатите.

Както е известно Русия не участва официално на зимните игри заради допинг скандалите в Сочи преди четири години. До игрите са допуснати само спортисти, одобрени от МОК. Те се състезават под флага на МОК и с наименованието "Олимпийски спортисти от Русия".

Общият им брой е 169 - третата делегация по численост след тези на Канада и САЩ.

Досега в Пьончан имаше една положителна проба - на японски състезател в шорттрека.