Няма да подам оставка, нищо незаконно не съм направил. Това заяви шефът на здравната каса (НЗОК) проф. Камен Плочев пред бТВ. През миналата седмица министърът на здравеопазването Кирил Ананиев поиска оставката на Плочев, защото управителят на касата поискал актуализация на бюджета, без да я съгласува с министерството.

Плочев каза, че вчера е разговарял и с премиера Бойко Борисов. Той му обяснил, че трябва да се спрат течове от НЗОК към чужбина. Плочев е категоричен, че Борисов не му е поискал оставката.

Управителят на здравната каса каза, че негов близък приятел му се обадил да му въздейства да подаде оставка.

"Директно мен никой не ме е заплашвал. Мой приятел ми каза, че с него е проведен разговор, да ми предаде да си подам оставката, да се разделим с добро, защото иначе ще бъде включена репресивната машина на държавата и работа в държавна болница никога няма да си намеря", разказа Плочев.

Той отказа да каже точно откъде е дошъл натискът.

В студиото беше и депутатът от БСП Славчо Велков, който е личен приятел на Камен Плочев. Той поясни, че натискът срещу него идва от политик на висок пост в управлението на държавата.

"Преди това същият човек е звънял на Плочев да се запознават. По-високо от министър, с претенциите да управлява държавата", допълни Велков.

Здравният министър Кирил Ананиев също разговарял със Славчо Велков с молбата да въздейства на Плочев да подаде оставка.

"Истината е, че там се бързаше, докато се върне премиерът, тази оставка да бъде оформена и да кажат, ето бе, той сам си подаде оставката", смята Велков.

Според него главната фигура, която движи това, е зам.-министърът на здравеопазването и член на надзорния съвет на НЗОК Жени Начева.

"Начева грубо се бъркаше в работата ми. Стигна се дотам, че ми докара един човек и ми каза: "Уволняваш си главния секретар и назначаваш този човек", аз онемях", разказа Камен Плочев.

И заяви, че касата не е дирекция на министерство, а независима институция, върху която може да въздейства само парламентът.